ГоловнаСуспільствоЖиття

Безпечне тепло: вибираємо і встановлюємо димохід

Безпечне тепло: вибираємо і встановлюємо димохід

Димар - важлива складова опалювальної системи приватного будинку. До вибору і монтажу конструкції слід підходити відповідально. Фахівці "Акваполісу" розкажуть, як вибрати димар, і поділяться секретами встановлення.

Сталева труба вирішить проблему

Труба з нержавіючої сталі - відмінний варіант для облаштування димоходу в будинку. Сталеву систему використовують для твердопаливних і газових котлів. Така конструкція мало важить, не потребує будівництва спеціального фундаменту, проста в збірці та монтажі.

Для газових котлів використовують труби товщиною 0,5-0,6 мм, а для димоходів твердопаливних агрегатів - труби товщиною 1 мм і більше.

За типом конструкції сталеві димоходи є двох видів: одностінні (відрізняються низькою вартістю, але на внутрішній поверхні такої труби буде збиратися конденсат) і двостінні (складаються з труби, всередину якої поміщається труба меншого діаметра, а простір між ними заповнюється термоізоляційною ватою). Другий варіант вважається більш надійним і довговічним.

Як не помилитися з довжиною і діаметром

Важливо правильно розрахувати довжину і діаметр труби. Короткий варіант призведе до втрати тяги, неповного згоряння палива і потрапляння газу в приміщення, що може викликати в жителів важке отруєння. Занадто висока труба знижує тягу, тому доведеться купувати додаткове обладнання - димосос. Для опалювальних котлів потужністю 18-45 кВт діаметр труби становить 130-150 мм, а висота - 7-8 м. Для агрегатів потужністю більш ніж 45 кВт діаметр труби повинен бути 200-250 мм і висота - не нижче, ніж 10-13 м. Головне, щоб діаметр труби не був меншим за діаметр димовивідного патрубка, встановленого на котлі.

Секрети монтажу

Від правильного монтажу залежить термін роботи димоходу і безпека мешканців будинку.

  • На підготовчому етапі шви у внутрішній порожнині труби заповнюються жаростійким герметиком, яким згодом обробляють стики елементів, що складають конструкцію.

  • Починається встановлення від низу до верху. Спочатку кріплять трубу, яка з'єднується з опалювальним котлом, а потім монтують інші частини димоходу.

  • В основі димоходу передбачають "кишеню" з невеликими дверцятами для очищення від сажі.

  • Уся конструкція скріплюється хомутами з латуні або нержавіючої сталі, які ставляться на кожному стику димоходу (приблизно на відстані 1,5-2 м).

Для безпеки слід уникати контакту труби з газовими трубами, електропроводкою, покрівлею і елементами даху. Вибрати і змонтувати димохід - не складно, дотримуючись порад і правил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram