ГоловнаСуспільствоВійна

Росія затримала і передала "ДНР" громадянина України

У Мінську не вдалося досягти прогресу в переговорах щодо заручників.

Росія затримала і передала "ДНР" громадянина України
Ирина Геращенко
Фото: Макс Левин

Росія затримала громадянина України і передала його "ДНР", заявила парламентер у гуманітарній підгрупі Мінська Ірина Геращенко.

Про це вона написала в фейсбуці, коментуючи результати засідання гуманітарної підгрупи в середу.

"Привернула увагу координатора ОБСЄ до волаючого факту щодо заручників. Ми разом з обмудсменом Лутковською отримали інформацію, що РФ безпідставно затримала громадянина України Ніколаєва і передала його ОРДО, збільшивши тим самим кількість заручників. Більше того, громадянина України передали бойовикам через неконтрольовані ділянки кордону, а це незаконне переміщення людей, що є злочином у контексті міжнародного гуманітарного права", - зазначила Геращенко.

Вона також повідомила, що прогресу в переговорах про звільнення заручників досягти не вдалося.

"Українська сторона зробила конкретну пропозицію для звільнення кількох важкохворих і людей похилого віку, зокрема релігієзнавця і історика І. Козловського (рік утримують у в'язниці), його здоров'я значно погіршилося. На жаль, отримали категоричну відмову від представників ОРДЛО. Також поки що немає компромісу щодо наших пропозицій про звільнення 57 інших заручників, утримання яких підтвердили ОРДЛО. Вони вимагають звільнити понад 730 осіб (з кожним засіданням усе більше), які вчинили злочини проти України, в тому числі важкі (в цьому списку є вбивці й ті, хто не має ніякого стосунку до конфлікту на Донбасі, зате причетні до терактів в Одесі або Харкові)", - написала Геращенко.

Нагадаємо, раніше Гращенко повідомляла, що в полоні в сепаратистів перебуває 109 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram