ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

​Стоматологічне протезування як елемент соціальної справедливості

Протезування кінцівок поранених у АТО військових передбачено Державними програмами. А що робити тим, хто потребує стоматологічного протезування? Травми обличчя, щелепної системи є також поширеними на війні. На фоні згортання волонтерської активності для багатьох поранених це може бути проблемою. Де та як отримати допомогу?

Стоматологічний медичний центр Національного медуніверситету ім Богомольця
Фото: uml.edu.ua
Стоматологічний медичний центр Національного медуніверситету ім Богомольця

Стоматологічний медичний центр Національного медичного університету імені Богомольця – це найбільша стоматологічна університетська клініка в Європі. База стоматологічного факультету, на якій навчається до 2500 студентів і інтернів, клінічні ординатори, аспіранти, магістранти.

В стоматцентрі понад 500 співробітників (понад 300 стоматологічних робочих місць), це - знані професори, викладачі, члени-кореспонденти академії наук. Завдань у нас багато, в першу чергу, навчання студентів і молодих фахівців і наукова діяльність. Але без сумніву лікувальна робота є важливим пріоритетом, а тому для нас в центрі за рік в середньому лікується до 250 тисяч пацієнтів, до 1000 - щоденно. Це величезний обсяг медичної допомоги. При тому значна кількість пацієнтів пільгових категорій.

Ще з часів Майдану і особливо після того, як почалася війна на Донбасі, сформувалася єдина позиція співробітників нашого центру: ми не можемо залишатися осторонь та маємо допомогти в межах нашої професійної компетенції. Багато наших співробітників брали участь у антитерористичній операції безпосередньо на лінії фронт. Але більшість хотіли допомагати так, як ми то вміємо – надаючи стоматологічну допомогу учасникам АТО, членам їх родин, людям, які поверталися з війни.

Зокрема, в нашому центрі проліковано на безоплатній основі понад 1240 учасників АТО і членів їх сімей із них – понад 300 протезувань з використанням сучасних високовартісних методів протезування.

Це набагато більше, ніж будь-яка стоматологічна поліклініка в країні, в тому числі приватна. Сумніваюсь, що хоч одна організація може продемонструвати аналогічний обсяг наданих послуг. Тим більше, все це було зроблено без державної підтримки – лише завдяки роботі лікарів СМЦ, підтримці волонтерських організацій, Асоціації стоматологів України

Була розпочата волонтерська акція: співробітники центру взяли на себе зобов’язання надавати медичну безоплатну допомогу учасникам АТО в повному необхідному обсязі. Пацієнтів таких дуже багато. Ми не маємо прикріпленого контингенту. До нас може звернутися пацієнт з будь-якої області України, з будь-якого міста.

Фото: zhzh.info

Спочатку концентрувалися переважно на реабілітації поранених у щелепо-лицеву ділянку - протезуванні, імплантації. Потім виявилась величезна проблема стоматологічної патології, яка наявна у багатьох мобілізованих у зону АТО і суттєво погіршувалась за період служби. Такі пацієнти потребують дуже великого обсягу стоматологічної допомоги: як хірургічної (видалення зубів та протезування), так і лікувальної. Остання необхідна майже 100% військових і тих, хто воював у добровольчих батальйонах.

На перших порах, коли кількість таких пацієнтів була меншою, ми власними силами та за допомогою волонтерських організації повністю покривали потреби в витратних матеріалах. Згодом кількість пацієнтів зросла, а от підтримка, яку може нам надавати волонтерський рух, навпаки, суттєво зменшилася. Сьогодні ми стикаємося з великою нестачею ресурсів. Центр – державна клініка, і всі ті проблеми, притаманні український медицині, так само не оминають і нас.

Наших обмежених можливостей недостатньо для того, щоб повністю задовольнити потреби всіх, кому потрібна наша допомога. Тому ми постійно ведемо перемовини з волонтерськими і благодійними організаціями, асоціаціями ветеранів і інвалідів АТО.

Головне для нас – знайти ресурси, щоб не припинити ту діяльність, яка, з нашої точки зору, є вагомою і суспільно-корисною. Щоб ми могли виконати свої зобов’язання перед людьми, які свої обов’язок перед Україною виконали на фронті.

Потрібна державна програма стоматологічного протезування та реабілітації для воїнів АТО.

Сьогодні така програма існує по протезуванню кінцівок у інвалідів АТО. Вона повністю фінансується і забезпечується державою у разі потреби навіть за кордоном. Стоматологічного протезування там немає. Але протезування зубів не менш важливе.

Трьом бійців з України, які втратили руки на війні, в Італії поставили міопротези
Фото: Таїсія Олійникgazeta.ua
Трьом бійців з України, які втратили руки на війні, в Італії поставили міопротези

Пацієнти потребують його з багатьох точок зору і перш за все – це визначає їх загальний стан здоров’я і можливості харчування, визначає їх психологічну і соціальну адаптацію у суспільстві, це є важливим елементом повернення до нормального життя у мирних умовах. Це є, врешті-решт, елементом соціальної справедливості, на яку вони заслуговують.

Але такої державної програмі наразі не існує. Ми зверталися до колишнього керівництва МОЗу, звертаємося і зараз, шукаємо підтримку у депутатів Верховної Ради. Готуємо лист до керівництва міністерства і сподіваємося, що нове керівництво нас почує у цьому відношенні.

Воїни АТО вправі розраховувати на високу якість допомоги, і вона може бути забезпечена у нашому центрі.

Подібна цільова програма, без сумніву, дозволила б нам вирішити дуже адресно цю проблему і надати допомогу. У нас для цього все підготовлено. Ми за ці роки роботи з нашими пацієнтами із зони АТО розуміємо реальну потребу, чіткі розрахунки скільки чого треба. Ми маємо весь потенціал - кадровий, організаційний, інтелектуальний для того, щоб організувати лікування на найвищому рівні за наявності необхідних матеріалів.

Без сумніву ми готові взяти набагато більшу кількість пацієнтів на лікування в разі, як що це буде підтримано державою, або в інший спосіб - не державою, благодійниками. В черзі на лікування сьогодні записано більше 500 воїнів АТО. Ми очікуємо що їх кількість буде зростати. Ці пацієнти, як правило, складні клінічно. Бо стоматологічні проблеми, що в них були, на фронті додатково підсилювалися багатьма чинниками ризику: поганим харчуванням, стресами і травмами.

Зараз іде демобілізація. Воїни АТО повертаються додому. Практично всі вони потребують нашої стоматологічної допомоги, а більшість з них і протезування. На жаль, неможливо обмежитись половинчастими методами, необхідна комплексна серйозна реабілітація. Із окремим психологічним підходом. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram