ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ зафіксувала приїзд на Донбас 30 тис. бойовиків із Росії

Спостерігачі мають доступ лише до двох точок на кордоні.

ОБСЄ зафіксувала приїзд на Донбас 30 тис. бойовиків із Росії
Архив
Фото: zn.ua

Місія ОБСЄ зафіксувала у двох пунктах пропуску на кордоні, до яких має доступ, приїзд на Донбас 30 тис. людей у військовій формі з Росії.

Про це сказав представник США при ОБСЄ Деніел Беєр на засіданні постійної ради ОБСЄ 17 листопада. Його заява доступна на сайті місії США при ОБСЄ.

Беєр відзначив складнощі з доступом спостерігачів до кордону.

"Реальність така, що ОБСЄ слабо присутня на українській стороні її міжнародно-визнаних кордонів з Росією. З 31 жовтня, коли спеціальна моніторингова місія в Україні вперше почала повідомляти кількість часу, яку вона проводить на кордоні, СММ була присутня на кордоні менш ніж 0,1% часу. СММ навіть не може відвідати в середньому понад один пункт перетину кордону в день. А коли СММ приїжджає на контрольно-пропускний пункт, спостерігачі проводять там у середньому тільки 33 хвилини - і тільки в денний час. Тому що в патрулів СММ займає понад три години, щоб дістатися до кордону: спостерігачі повинні проїхати численні сепаратистські блокпости, даючи об'єднаним російсько-сепаратистським силами досить часу, щоб забезпечити, що нічого важливого СММ не побачить, коли прибуде на кордон з Росією", - сказав він.

"Незважаючи на суворі обмеження, що накладаються на повноваження і процедури роботи місії спостерігачів, місія все ж змогла зафіксувати дестабілізаційну і руйнівну діяльність Росії на сході України. Місія бачила більш ніж 30 тис. осіб у військовій формі, які перетинали тільки два контрольно-пропускні пункти, до якого спостерігачі мають доступ. Уявіть, колеги, які обсяги перетину там, де ми не можемо бачити", - додав Беєр.

"Ці люди, як повідомляється, отримують зброю, коли вони прибувають у контрольовані сепаратистами райони України. 20 одягнених у форму осіб перетнули кордон в автобусі із затемненими вікнами в середині жовтня, за даними звіту місії спостерігачів", - сказав представник США при ОБСЄ.

Нагадаємо, 27 жовтня спостерігачі ОБСЄ в Гуковому бачили, як "швидка" з маркуванням "200" перетнула кордон з Росією. За весь час конфлікту на Донбасі спостерігачі були свідками понад 20 таких фактів.

Моніторингова місія ОБСЄ в Україні зафіксувала випадки перекидання військових і зброї з Росії на окуповану територію Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram