ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна погіршила позиції в рейтингу свободи інтернету

Freedom House зараховує Україну до держав з "частково вільним інтернетом".

Правозахисна організація Freedom House 14 листопада оновила свій щорічний рейтинг свободи інтернету Freedom on the Net.

Як повідомляють на сайті організації, Україна погіршила свої позиції в рейтингу порівняно з 2015 роком. У 2016 році Україна отримала 38 балів за шкалою, де 0 балів означає максимальну свободу інтернету, а 100 балів - максимальний несвободу. Рік тому в Росії було 37 балів. Freedom House зараховує Україну до держав із "частково вільним інтернетом".

Freedom House пояснює погіршення позицій конфліктом на Донбасі: правоохоронні органи затримують користувачів Мережі за сепаратистські пости в соцмережах, тоді як на сході України бойовики обмежують доступ до десяткам сайтів.

"Українська влада стала менш терпимою до висловлення в інтернеті думок, які сприймаються як критика позиції України в конфлікті. Уряд цього року був особливо активним у покаранні користувачів соціальних мереж за "сепаратистську" і "екстремістську" діяльність (лапки Freedom House, - LB. ua). Багатьох користувачів затримали, оштрафували і навіть заарештували за таку діяльність. Водночас сили сепаратистів на сході активізували зусилля з блокування онлайн-контенту, який сприймається як підтримка українського уряду", - повідомили правозахисники.

Серед 65 країн, які присутні в рейтингу, найвищу позицію займають Естонія й Ісландія (6 балів), а найнижчу - Китай (88 балів).

Нагадаємо, що позиція України в цьому рейтингу послідовно погіршується з 2012 року. Тоді Україна мала 27 балів і вважалася країною з вільним інтернетом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram