ГоловнаСуспільствоЖиття

"Система реєстрації місця проживання в Україні не працює", - експерт

"Система реєстрації місця проживання в Україні не працює", - експерт
Фото: info-ovir.com

Система реєстрації місця проживання не працює і не дозволяє всім, хто живе в Україні, користуватися своїми правами. Про це заявив аналітик центру CEDOS Андрій Солодько сьогодні, 11 листопада, під час презентації результатів соціологічного дослідження, присвяченого проблемі.

"Скасувати реєстрацію неможливо, оскільки це один з механізмів держуправління. У різних країнах реєстрація місця проживання є в тому чи іншому вигляді. Для того, щоб процедура працювала в інтересах людей, слід відв'язати адміністративні послуги та права від реєстрації місця проживання. Це вимагає реформ у галузі охорони здоров'я, виборчому законодавстві, податковій сфері та соціальному забезпеченні. Варто також спростити процедуру РМП і створити стимули для реєстрації фактичного проживання", - повідомив експерт.

Дослідження CEDOS показало, що велика кількість людей не повідомляють про місце проживання тому, що система реєстрації ускладнена: вимагає додаткових документів, присутності власника житла. Ускладнює систему реєстрації також тіньовий ринок оренди житла. За словами керівника Центру інформації про права людини Людмили Янкіної, чинна система реєстрації призводить до утворення корупційних схем і появи недержавних альтернативних сервісів, функції яких мало б виконувати держава.

Експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук вважає, що Україні варто відмовитися від адміністративної відповідальності для тих, хто не реєструє місце проживання: "Зараз це обов'язок. Той, хто не реєструється, несе адміністративну відповідальність, за фактом державою передбачено прихований штраф. Держава вимагає від нас реєстрації, але її неможливо отримати без права власності, права оренди або згоди власника. Якщо держава не гарантує нам житло, то вона не має права вимагати від нас реєстрації".

Віктор Тимощук вважає, що вирішити проблему також можна через спрощення системи реєстрації місця проживання. "Україні варто перейти на декларативний спосіб: коли людина повідомляє про місце проживання і в неї не вимагають додаткових заяв. Але тоді слід передбачити адміністративні штрафи за обман держави, якщо передані відомості були неправдивими", - заявив він.

Нагадаємо, що на початку квітня в Україні змінилася система реєстрації місця проживання: органом реєстрації було визначено виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільського голову (якщо виконавчий орган сільської ради не створено відповідно до закону). Водночас загалом процедура і вимоги до переліку документів, необхідних для реєстрації, істотно не змінилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram