ГоловнаСуспільствоВійна

Україна підтримала відновлення моста поблизу Станиці Луганської

Представники України зробили в Мінську компромісні пропозиції щодо полонених.

Україна підтримала відновлення моста поблизу Станиці Луганської

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої робочої групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила підсумки засідання підгрупи в середу в Мінську.

За її словами, українська сторона підтримала ініціативи ОБСЄ та Червоного хреста, які найближчим часом приєднаються до проекту відновлення моста поблизу Станиці Луганської.

"Це дуже важливо для цивільного населення. І ми будемо сприяти якнайшвидшій реконструкції моста", - написала Геращенко в фейсбуці.

Крім того, за її словами, Україна наполягає на відкритті КПВВ "Золоте" і закликає ОБСЄ і РФ сприяти в тому, щоб "ЛНР" відмовилася від усіх надуманих приводів, під якими блокує відкриття КПВВ.

"Ми наполягаємо, що цей пункт повинен працювати вже зараз, що розвантажить роботу інших пунктів", - зазначила Геращенко.

Обговорювали також питання звільнення полонених. Координатор ОБСЄ Тоні Фріш розповів гуманітарній підгрупі подробиці своїх відвідувань окупованих територій і в'язниць, де утримують українських заручників. Він зміг передати в'язням листи від рідних і проінспектував умови утримання. Це була перша за півтора року можливість побачити полонених, повідомила Геращенко.

"На гуманітарній підгрупі українська сторона закликала ОРДЛО надати коректну інформацію про полонених, і ми зробили конкретні, компромісні пропозиції для звільнення заручників. Пройшлися по певних конкретних випадках незаконних утримань, висловили занепокоєння, що в останні тижні значно збільшилася кількість незаконних затримань на окупованих територіях. Навели всі відомі нам випадки таких незаконних затримань. Це все, що я можу сказати на цей момент, заради результату деталей більше не буде. Працюємо. Все непросто", - зазначила вона.

Нагадаємо, сполучення між підконтрольною Україні й окупованою територією в районі Станиці Луганської немає. Там підірвали всі мости через Сіверський Донець. Восени минулого року було відкрито пішохідний перехід, мав запрацювати пункт пропуску, але через обстріли його так і не запустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram