ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін ввів референтне ціноутворення на ліки

Препарати не можна буде продавати дорожче, ніж у сусідніх країнах.

Кабмін ввів референтне ціноутворення на ліки
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу прийняв рішення про референтне ціноутворення на ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, діабет і астма.

"Ми беремо п'ять країн: Польща, Латвія, Словаччина, Угорщина і Чехія. За діючою речовиною, не за комерційною назвою препарату, а за діючою речовиною ми встановлюємо по цих п'ятьох країнах середню ціну, яка є в тих країнах, і в Україні ціна на ці препарати, на ці компоненти не може бути вищою", - цитує прем'єр-міністра Володимира Гройсмана агентство РБК-Україна.

Це рішення покликане знизити ціни на ліки в Україні.

"Усі ті, хто займався ліками в країні, використовуючи монопольне становище, робили ціни абсолютно неприйнятними і нечесними щодо українських громадян", - заявив Гройсман.

Крім того, з 2017 року уряд запускає систему реімбурсації (відшкодування) вартості ліків для лікування низки захворювань.

Нагадаємо, суть референтного ціноутворення полягає в обчисленні базової ціни ліків на підставі порівняння цін на ці препарати в інших країнах. Ввести референтне ціноутворення доручав президент Петро Порошенко ще навесні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram