ГоловнаСуспільствоЖиття

Міграційні настрої українців: працювати за кордоном, щоб краще жити в Україні Пресс-релиз

40% учасників опитування збираються працювати за кордоном.

Міграційні настрої українців: працювати за кордоном, щоб краще жити в Україні
Фото: rabota.slando.dp.ua

Українці прагнуть залишатися у своїй країні, але змушені заробляти на краще життя за кордоном. Про це свідчать результати дослідження міграційних настроїв населення, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. В опитуванні взяли участь понад 2000 людей з різних областей країни старше 18 років.

40% респондентів збираються поїхати працювати за межі України. Проте лише 30% розглядають можливість зміни країни проживання. Основні мотиви для заробітчан та емігрантів схожі: кращі умови життя для себе та гідне майбутнє для дітей, відсутність достойної роботи в Україні. Більшою мірою виявляють бажання поїхати за кордон на роботу чи на постійне місце проживання мешканці Західної та Центральної України.

Переважна більшість опитуваних надають перевагу легальному працевлаштуванню через серйозні фірми, що мають свiдоцтво про державну реєстрацiю, лiцензiю та договiр з iноземним роботодавцем. Дві третини вважають, що оформлення страховки при працевлаштуванні за кордоном – це медичний і соціальний захист громадянина. Дослідження виявило попит на інформацію щодо прав та обов’язків іноземних робітників за кордоном та побутових порад.

"Наші заробітчани вже давно стали вагомим фактором вітчизняної економіки. За останні 5 років вони інвестували в Україну 35 млрд дол. У 2013 році НБУ зафіксував рекордну суму переказів наших співвітчизників із зарубіжних країн - близько 8,5 млрд дол. Це більше, ніж сукупні іноземні інвестиції в нашу державу. Якщо хтось думає, що українці, які виїхали за кордон на роботу, назавжди там залишаться, то це неправда. Більшість хоче заробити гроші і повернутися на батьківщину, де у них є своя земля, сім'ї, батьки і майбутнє", - відзначив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

"Чверть українців вже цікавилися можливостями працевлаштування за кордоном. А серед відвідувачів візових центрів, таких виявилося 70%. Майже 40% опитаних, які бажають працювати за кордоном, готові лишитися там на термін від 1 до 5 років, натомість більшість опитаних відвідувачів візових центрів розглядають можливість лишитися працювати за кордоном на більш короткий термін – до 1 року. Це говорить про те, що наші співвітчизники не готові розривати зв'язок з батьківщиною на довгий час", - сказав директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

Для забезпечення українців, які їдуть працювати за кордон, Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування вирішила розробити "Абетку трудового мігранта" - посібник, в якому зібрані необхідні поради для заробітчан.

"Випускаючи цю "Абетку", ми продовжуємо свою активну просвітницьку місію серед тих, хто вирішив спробувати свої сили у роботі за кордоном. Часто - густо відсутність елементарних навичок перевірки компаній-посередників під час пошуку роботи за кордоном, невміння правильно оформити документи та незнання простих побутових реалій в інших країнах стають причиною розчарувань українських громадян в міжнародному працевлаштуванні. Ми хочемо, щоб "Абетка" стала справжнім помічником для тих, у кого вже виникло бажання їхати на роботу за межі України. І найголовніше: ми прагнемо, щоб усі, хто спробує жити і працювати за тими стандартами, за якими працює весь цивілізований світ, потім неодмінно поверталися б із тим досвідом додому", - заявив керівних соціальних проектів Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Микола Бровченко.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування (ampua.orgє неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація була створена заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram