ГоловнаСуспільствоВійна

Військові відмовилися відходити від Станиці Луганської через обстріли

На Донбасі спостерігається ескалація ситуації.

Військові відмовилися відходити від Станиці Луганської через обстріли
Фото: EPA/UPG

Безперервні обстріли, в тому числі з важкого озброєння, свідчать про небажання керівництва "ДНР" і "ЛНР" виконувати домовленості про розведення сил і засобів і ставлять під сумнів відведення військ біля Станиці Луганської найближчим часом, йдеться у заяві керівника української сторони в Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК) генерал-майора Бориса Кременецького.

Зазначають, що в останні дні спостерігають ескалацію ситуації та значне збільшення порушень режиму припинення вогню вздовж усієї лінії зіткнення сторін, у тому числі з використанням бойовиками озброєння і військової техніки, які повинні бути відведені на визначені Мінською угодою відстані.

Так, 10 жовтня було зафіксовано 49 обстрілів, у тому числі 25 (336 снарядів і мін) з артилерійських систем калібру 152 і 122 мм, а також 120- і 82-міліметрових мінометів.

11 жовтня зафіксовано 48 обстрілів, по позиціях ЗСУ було випущено 629 мін і снарядів різних калібрів.

12 жовтня станом на 22:00 зафіксовано 41 обстріл (988 снарядів і мін).

Протягом останніх днів загинули двоє і отримали поранення 19 військовослужбовців ЗС України.

Найбільшого вогневого впливу днями зазнав Маріупольський напрямок, на який припало близько половини всіх обстрілів. За неповні три доби на цьому напрямку зафіксовано понад 1600 розривів артилерійських снарядів і мін.

"Неспокійно і поблизу ділянок, де відбулося розведення сил і засобів, що підтверджується спостерігачами СММ ОБСЄ. Зокрема 10 жовтня на ділянці №3 (Петрівське) спостерігачами СММ ОБСЄ зафіксовано один вибух у межах ділянки розведення, а 11 жовтня - 9 вибухів поблизу населеного пункту Золоте", - сказано в заяві.

Існує небезпека застосування снайперів і ДРГ на ділянках розведення, додали військові. Зокрема, у звіті СММ ОБСЄ за 10 жовтня зазначено, що «в полудень 8 жовтня спостерігачі бачили двох озброєних членів «ДНР» в одязі військового типу, які поверталися з боку ділянки розведення. Кожен з них ніс по снайперській гвинтівці».

Біля н.п. Новозванівка, що поблизу ділянки розведення №2 (Золоте), 11 жовтня українська сторона СЦКК зафіксувала два обстріли з використанням мінометів калібру 120 і 82 мм (93 розриви).

Також українська сторона фіксує порушення режиму припинення вогню і на ділянці розведення в районі Станиці Луганської. 10 жовтня спостерігачі СММ зафіксували один вибух у межах ділянки розведення біля залізничного мосту. 11 жовтня в період 21:23 - 21:30 спостерігачі української сторони СЦКК зафіксували обстріл н.п. Станиця Луганська з боку пам'ятника князю Ігорю ("ЛНР") з використанням підствольного гранатомета ГП-25 (6 пострілів).

12 жовтня близько 20:15 спостерігачі української сторони СЦКК візуально спостерігали, як у межах ділянки розведення №1 (Станиця Луганська), біля пішохідного мосту, група озброєних осіб на території "ЛНР" почала хаотичну стрілянину зі стрілецької зброї, а о 20:53 був здійснений обстріл позицій підрозділів ЗС України зі станкового протитанкового гранатомета (2 постріли) і 7 черг з великокаліберного кулемета.

Про всі ці факти українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ.

"Керівництво ОРДЛО вкотре зриває виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи. Відповідно до звітів СММ ОБСЄ, у цей час не створено умов для забезпечення моніторингу та верифікації процесу розведення сил і засобів на узгоджених дільницях на постійній основі, що також ускладнює об'єктивний контроль за процесом розведення", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 21 вересня Контактна група підписала рамковий документ про розведення сил і засобів учасників конфлікту на Донбасі на трьох ділянках: у районі Станиці Луганської, Золотого і Петровського. Умовою відведення сил на Донбасі було прописано дотримання режиму тиші в цих точках протягом семи діб. Розведення сил передбачає відхід із займаних позицій в обидва боки не менш ніж на два кілометри.

У заплановані терміни розведення сил відбулося лише в Золотому. 7 жовтня вдалося розвести сили і відвести техніку в районі Петровського. У Станиці Луганській відлік семи днів тиші неодноразово переносили через обстріли. Черговий відлік почався 10 жовтня, однак бойовики вже порушили режим тиші в цьому районі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram