ГоловнаСуспільствоВійна

Від початку АТО в Донецькій області безвісти зникли 2727 чоловік

95% зниклих становлять чоловіки, половина - військовослужбовці.

Від початку АТО в Донецькій області безвісти зникли 2727 чоловік
Фото: EPA/UPG

З початку проведення антитерористичної операції на території Донецької області безвісти зникли 2727 чоловік, доля 1053 із них на сьогодні невідома. Залишаються невпізнаними більш ніж 270 тіл.

Такі дані були озвучені під час семінару з питань пошуку зниклих у зоні бойових дій, який є спільною ініціативою поліції Донецької області і Міжнародного Комітету Червоного Хреста, повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області.

"Так, у багатьох випадках залишається невідомою доля військовослужбовців, які зникли під час бойових дій, і не впізнано тіла. За даними МКЧХ, 95% зниклих людей становлять чоловіки, половина - військовослужбовці", - зазначив заступник голови відділу захисту МКЧХ з питань зниклих безвісти Фаб'ян Бурдьє.

За словами голови поліції Донецької області В'ячеслава Аброськіна, значно уповільнює процес пошуку зниклих відсутність можливості проводити розшукові заходи на окупованій території.

"Друга причина - у нас є певна кількість невстановлених трупів, і встановити не можемо, тому що також не можемо взяти зразки у близьких родичів зниклих безвісти", - сказав Аброськін.

В області також немає свого криміналістичного центру, через що поліція користується послугами дослідних установ Запорізької, Харківської областей, до цього - Київської.

"Ці центри не справляються з такою кількістю зниклих. І це впливає на нашу роботу", - наголосив керівник поліції області.

За словами голови маріупольського офісу Червоного Хреста Рафаеля Тено, нині в базі МКЧХ залишаються відкритими близько 500 справ щодо зниклих безвісти.

"Сім'ї живуть у невіданні, мають не тільки психологічні проблеми, а й фінансові, юридичні, адміністративно-правові", - наголосив Тено.

30 серпня перша віце-спікер Верховної Ради, представниця в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що безвісти зниклими в результаті конфлікту на Донбасі значаться близько 500 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram