ГоловнаСуспільствоВійна

ПДМШ провів 19-ту ротацію на Донбасі

23 медики-волонтери будуть працювати в лікарнях Луганської та Донецької областей.

ПДМШ провів 19-ту ротацію на Донбасі
архивное фото
Фото: Макс Требухов

З 1 жовтня 2016 року на сході України почалася 19-та ротація Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) ім. Миколи Пирогова. Двадцять три медики-волонтери різної спеціалізації, які приїхали з десяти регіонів країни, будуть працювати в лікарнях Новоайдара, в Станиці Луганській, Щасті і Попасній на Луганщині і Волновасі Донецької області, а також у чотирьох сільських фельдшерсько-акушерських пунктах цих областей. Керівник ротації - головний лікар ПДМШ Дмитро Вернигор. Про це розповіли в організації.

Лікувальним установам на сході України серйозно не вистачає кадрів. Ольга Корж, головний лікар Новоайдарського центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), навіть назвала приїзд волонтерів "ковтком повітря". За її словами, ЦПМСП, 26 лікувальних установ якого обслуговують 29 тисяч населення, укомплектований лікарями лише на 46,8%. "Тож коли прибула команда ПДМШ, це було для нас несподівано і радісно, - розповіла Ольга. - Люди привезли зі собою медикаменти, привезли зі собою увагу і турботу, яку кожен пацієнт хотів би мати в населеному пункті, де на той момент не було медичного персоналу".

На брак місцевих кадрів нарікає і Ніна Торба, головний лікар Новоайдарського районного територіального медичного об'єднання (РТМО), в якому працює 27 лікарів за наявності 45 ставок. РТМО співпрацює з ПДМШ уже понад рік. "Починаючи з 2014 року, коли в нашу лікарню почали надходити поранені - і військові, і цивільні, ми відчули практично вдвічі більше навантаження на лікарню. Ми зрозуміли, що маємо гострий дефіцит кадрів", - говорить головлікар. Завдяки підтримці з боку ПДМШ - хірургам, судинним хірургам, травматологам, рентгенологам, сімейним лікарям, інфекціоністам, гінекологам, анестезіологам, які надавали цілодобову допомогу пліч-о-пліч з місцевими лікарями, - це навантаження практично усунено.

Головлікар Новоайдарського районного територіального медичного об'єднання звернула увагу на ще один важливий аспект допомоги волонтерів: "Крім лікарського контакту, допомоги, взаєморозуміння, у нас виникли добрі суто людські відносини. Лікарі [ПДМШ] приїжджають з абсолютно різних регіонів нашої країни. Лікарі з великим лікарським і науковим досвідом ділилися ним з нашими лікарями, проводили висококваліфіковані операції, впроваджували нові технології. Привезли багато інструментарію, медикаментів, обладнання як гуманітарну допомогу".

Керівник і співзасновник ПДМШ Геннадій Друзенко, коментуючи 19-ту ротацію, зазначив, що з грудня 2014 р., коли шпиталь почав свою місію на сході України, понад 8 тисяч осіб у зоні проведення АТО отримали своєчасну і кваліфіковану медичну допомогу від лікарів ПДМШ - і військових, і цивільних. Він також висловив жаль через те, що в цю ротацію медики добровольчого шпиталю не змогли залишитися безпосередньо у військових частинах "через саботаж у Штабі АТО". "Але як компенсацію перебуванню в бліндажах і окопах ми відкрили позицію в Станиці Луганській, яка фактично знаходиться на "нулі" і де досі видно руйнування, завдані російсько-терористичними окупантами Донбасу, - сказав Геннадій Друзенко, який також є радником міністра охорони здоров'я. - Дуже сподіваюся, що ПДМШ зробить у Станиці Луганській те, що нам вдалося свого часу зробити в Попасній - відродить повноцінну медицину. А коли відродиться повноцінна медицина, відродиться і повноцінне життя в цьому східному куточку єдиної України".

ПДМШ ім. Миколи Пирогова є найбільшим недержавним проектом із залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) в окремих районах Донецької і Луганської областей, який реалізує Благодійний фонд "Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова" у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, за підтримки Ради національної безпеки і оборони України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram