ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

«Ми підтримуємо підвищення акцизу на сигарети, як спосіб дофінансування охорони здоров'я», - заступник міністра Ковтонюк

Чиновники і члени неурядових організацій обговорили законопроект №5132, яким передбачається підвищення акцизу на сигарети.

«Ми підтримуємо підвищення акцизу на сигарети, як спосіб дофінансування охорони здоров'я», - заступник міністра Ковтонюк
Фото: pmi.com

Підвищення податку на тютюнові вироби - один з безболісних способів знайти додаткові гроші на заплановану реімбурсацію. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк під час прес-ланчу в Києві в п'ятницю.

«Це те, що існує в інших країнах під назвою «sin tax» («податок на гріх») - якщо людина свідомо шкодить здоров'ю, то вона повинна більше фінансувати медицину. Там ці податки йдуть до спеціального фонду. Я за те, щоб Україна не так піднімала акцизи, як виділяла цільову їх частину, щоб їх перенаправити на покриття витрачених громадянами грошей на ліки», - наголосив він.

Заступник начальника Управління податкової політики Артем Наврата повідомив, що новий законопроект принесе державі прибуток в розмірі 9 млрд. грн: «Зараз акцизне навантаження на дорогі сигарети набагато нижче, ніж на дешеві. Підвищення специфічної ставки в 2016 році цей розрив збільшив. Тому ми вирішили підвищити як специфічну, так і адвалорну акцизні ставки на тютюнові вироби (на 30 і 3% відповідно). Україна повинна підвищити акциз до рівня країн Європейського Союзу, це її обов'язок згідно з Угодою про асоціацію. Зараз він в 6 разів менший, ніж в Європі».

Голова правління ГО "Життя" Андрій Скіпальський так само підтримав ідею підвищення акцизів на сигарети. «Ми розглядаємо це як найефективніший спосіб зменшення вживання тютюну. Виростання ціни впливає на вживання, і врешті-решт покращує показники охорони здоров'я», - заявив Скіпальський.

Водночас учасники прес-ланчу підтвердили, що тепер не існує гарантії того, що гроші з акцизів, що наповнюють бюджет, будуть перенаправлені саме на охорону здоров'я, а тому погодилися з ідеєю того, що слід передбачити такий механізм.

Нагадаємо, тютюнові компанії виступили проти різкого підвищення акцизу на сигарети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram