ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики вимагають обміну полоненими у форматі "45 на 600", - Геращенко

Гуманітарна підгрупа домовилася про допуск до заручників бойовиків представника ОБСЄ.

Бойовики вимагають обміну полоненими у форматі "45 на 600", - Геращенко
Фото: Макс Требухов

Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі не змогла вирішити питання звільнення полонених, але домовилася про допуск до них представників ОБСЄ.

Про це повідомила представник України в групі, нардеп Ірина Геращенко у Фейсбуці.

"Звичайно, всі ми мріємо про якнайшвидше звільнення хлопців, а не просто про доступ до них незалежних спостерігачів, але на сьогодні вирішене питання відвідування заручників координатором ОБСЄ. Також ми піднімали питання допуску до в'язниці представників Червоного Хреста для пошуку зниклих без вісті і тих заручників, про долю яких ми нічого не знаємо, для моніторингу умов утримання. Але поки що в цьому питанні прогресу досягти не вдалося", - написала вона.

Геращенко також повідомила, що в обмін на звільнення 45 українських заручників бойовики вимагають відпустити понад 600 осіб, затриманих за тяжкі злочини.

"Інша сторона наполягає, що у них є тільки 45 полонених і вимагає звільнити понад 600 осіб, затриманих за тяжкі злочини. Серед цих осіб є ті, хто не має ніякого стосунку до Мінського процесу і до конфлікту на Донбасі, зокрема - затримані за підготовку терактів у Одесі і Харкові... Ми вивчаємо процесуальний статус цих осіб", - зазначила нардеп.

Геращенко підкреслила, що питання звільнення заручників вимагає негайного вирішення. Вона навела приклад звільнення з полону українця Володимира Жемчугова. "Якби його звільнили рік тому, йому б вдалося зберегти зір...", - написала вона.

"Ми ще і ще раз підкреслили позицію української сторони: ми готові до пошуку компромісів у питанні звільнення заручників, ми закликаємо учасників "нормандського формату" розглядати гуманітарні питання як пріоритетні і саме такий орієнтир направити Мінським групам. Ми вважаємо неприпустимими мову тиску і шантажу у гуманітарних питаннях і виступаємо проти того, щоб штучно сповільнювати і блокувати процес звільнення", - підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, на зустрічі Контактної групи 26 серпня українська сторона заявила, що готова до серйозних компромісів для звільнення 107 заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram