ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група підписала угоду про розведення сил на Донбасі

Дотримання угоди контролюватимуть спостерігачі ОБСЄ.

Контактна група підписала угоду про розведення сил на Донбасі
Слева направо - Борис Грызлов, Мартин Сайдик и Леонид Кучма
Фото: facebook.com/darka.olifer

Тристороння контактна група з питань урегулювання ситуації на Донбасі підписала рамкову угоду про розведення сил і засобів сторін конфлікту.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарія Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Україна послідовно виконує зобов'язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей, і строго дотримується режиму тиші. Продовжуючи це, українська сторона підписала рамкове рішення, щоб забезпечити виконання Мінських угод з боку ОРДЛО", - повідомила вона.

За словами Оліфер, документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, в яких стрілецьку зброю не можна використовувати для обстрілів. Крім того, рамкове рішення передбачає повне виконання попередніх домовленостей Контактної групи щодо відведення з лінії зіткнення озброєння калібру до 100 мм.

Відповідно до домовленості, моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках на постійних засадах будуть проводити спостерігачі місії ОБСЄ.

"Це розведення заплановане тільки на трьох ділянках з чітко визначеними координатами. Водночас українська сторона вважає, що протягом імплементації цього рамкового рішення можуть бути відпрацьовані підходи до можливого розведення сил і засобів уздовж усієї лінії розмежування. Під час підготовки документа українська сторона повністю виключила спроби вільного тлумачення параметрів і статусу лінії розмежування, оскільки в тексті рамкового рішення зафіксовано, що цей документ приймається як продовження протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року, комплексу заходів на виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року", - зазначила Оліфер.

Від України угоду підписав Леонід Кучма, від ОБСЄ - Мартін Сайдік, від Росії - Борис Гризлов.

Нагадаємо, лідери "нормандської четвірки" найближчим часом зберуться для врегулювання конфлікту на сході України. З серпня президент РФ Володимир Путін відмовлявся від переговорів у такому форматі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram