ГоловнаСуспільствоПодії

Правозахисники закликали покарати винних у погромах ромських будинків у Лощинівці

А також розробити державну програму захисту нацменшин

Правозахисники закликали покарати винних у погромах ромських будинків у Лощинівці
Фото: bessarabiainform.com

Правозахисники, громадські діячі та представники циганських організацій закликали покарати винуватих у виселенні ромських сімей з Одеської області, допомогти постраждалим і розробити ефективну політику захисту національних меншин. Про те, як це зробити, вони говорили сьогодні під час прес-конференції в Києві.

«Ми розцінюємо подію як погром на національному ґрунті. Реакція місцевої влади на нього не була відповідною. Правоохоронці потримали погромників і дозволили виселити ромів. Ті, хто закликав до погрому, повинні відповісти за це як за розпалювання національної ворожнечі», - заявив правозахисник Йосиф Зісельс. За його словами, дистанція між українцями і ромами збільшується, про що свідчить щорічне соціальне дослідження. Правозахисник також заявив, що оскільки раніше ініційована посада Уповноваженого з етнополітики так і не була реалізована, слід створити Міжвідомчу робочу комісію на рівні міністерств, яка буде виробляти рішення з національної проблематики.

Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» вважає, що події в Лощинівці погіршують внутрішню безпеку і ставлять під загрозу безвізовий режим. Причиною того, що сталося в селищі, він називає пасивність влади: «У нас є питання до поліції: як місцеві жителі дізналися про те, хто саме був підозрюваним у вбивстві дитини? Поліція не просто не запобігла правопорушенню, а й активно в ньому брала участь. Губернатор також зайняв абсолютно неправову позицію. Тому постраждалі ромські сім'ї повинні отримати компенсацію від держави».

Під час прес-конференції голова Коаліції циганських організацій «Стратегія 2020» Володимир Кондур зачитав звернення ромів до влади. У ньому йшлося про створення незалежного інституту захисту прав національних меншин і допомоги тим сімом сім'ям, які були вигнані з села.

Представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Філіпішина заявила, що реакція місцевих жителів призвела до того, що з'явилися громадяни, які втратили майно, і діти, які не пішли в школу: «Потрібно було з ромською громадою працювати ще 4 роки тому, коли ми затвердили Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, доповідали в Мінкульт про формальні заходи з інтеграції ромів. Тепер у нас повинна з'явитися чітка державна позиція, яка не допустила б будь-які обмеження нацменшин».

Нагадаємо, 2 вересня в Києві відкрився офіс поліцейських-омбудсменів, працівники якого повинні знати ситуацію із забезпеченням прав людини на місцях. Раніше в селі під Ізмаїлом місцеві жителі влаштували погром циганських будинків, оскільки одного з ромів підозрюють у вбивстві 5-річної дівчинки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram