ГоловнаСуспільствоЖиття

ЄСПЛ відхилив скарги родичів жертв Скнилівської трагедії

Реакцію влади України на катастрофу визнали задовільною.

ЄСПЛ відхилив скарги родичів жертв Скнилівської трагедії
Фото: svodka.wordpress.com

Європейський суд з прав людини 1 вересня прийняв рішення за скаргами "Світлана Атаманюк та інші проти України" і "Міхно проти України", пов'язаними зі Скнилівською трагедією, згідно з яким реакцію влади України на неї було визнано задовільною.

Першу скаргу подали родичі сім'ї Андрія і Наталії Михайлів, які загинули в результаті аварії літака разом із двома дітьми. Другу - донька Сергія і Тетяни Міхно, які також стали жертвами катастрофи.

Родичі загиблих просили визнати, що держава Україна порушила ст. 2 Європейської конвенції з прав людини - право на життя.

Однак ЄСПЛ визнав, що родичі постраждалих отримали адекватну компенсацію, а відповідальні за трагедію - п'ятеро військових, у тому числі двоє пілотів літака - були покарані. Розслідування було визнано незалежним, адекватним і оперативним.

Водночас у справі "Міхно проти України" держава повинна сплатити 3600 євро як компенсацію за моральну шкоду і 360 євро за судові витрати. Рішення прийнято у зв'язку з тим, що сім'я Міхно тривалий час не могла домогтися виплати компенсації від держави.

Розгляд цих справ в ЄСПЛ тривав 10 років.

Нагадаємо, в липні 2002 року на аеродромі "Скнилів" у Львові під час авіашоу розбився військовий літак Су-27, в результаті чого на місці загинуло 74 людини, 3 померли в лікарні, постраждали 292 особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram