ГоловнаСуспільствоВійна

Умерова утримуватимуть у психлікарні до 7 вересня, - адвокат

Адвокат закликав провести акцію підтримки заступника голови Меджлісу 3 вересня.

Умерова утримуватимуть у психлікарні до 7 вересня, - адвокат
Ильми Умеров
Фото: ru.krymr.com

Федеральна служба безпеки Росії має намір утримувати заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в психіатричній лікарні до 7 вересня.

Про це повідомив адвокат Марк Фейгін на своїй сторінці у Фейсбуці.

"ФСБ має намір утримувати Умерова в психлікарні до 7 вересня, ще 8 днів. Так вони показують свою "незворушність" під міжнародним тиском", - написав він.

Адвокат також закликав провести в суботу, 3 вересня, акцію солідарності з Умеровим, з усіма кримськими татарами, які зазнають переслідуванням на території анексованого Криму.

"Ми закликаємо вийти в суботу, 3 вересня, на міжнародну акцію протесту і солідарності з Ільмі Умеровим #StopKillingIlmiUmerov. Просимо громади українців і кримських татар по всьому світу підтримати нас", - додав він.

Фото: facebook.com/mark.feygin

Адвокат Микола Полозов розповів, що щойно відвідав Умерова в лікарні, де його вже два тижні незаконно утримують для проведення "стаціонарної психіатричної експертизи".

"Стан здоров'я стабільний. Увага, прикута до його персони, змушує адміністрацію установи уважно ставитися до його здоров'я. На першу вимогу надсилають фахівців: невролога, терапевта, окуліста і т.д. Водночас слід розуміти, що раніше Умерова під тиском слідчого виписали з кардіологічного відділення клінічної лікарні і недолікували, а в умовах психіатричного стаціонару умов для кардіологічного лікування немає. Немає відповідного фахівця, медичного обладнання", - написав Полозов у Фейсбуці.

Він також повідомив, що сьогодні Умерова відвідала "заступниця міністра охорони здоров'я" Криму, яка докладно поцікавилася умовами його утримання та проведення експертизи, а також представник ФСБ РФ.

"Видно, що російська влада під міжнародним тиском страхується", - написав адвокат. При цьому він підкреслив, що експертні дії з Умеровим уже не проводяться, і не зрозуміло, чим зумовлено його подальше перебування в стаціонарі, крім амбіцій ФСБ, російської влади.

"Сьогодні захист відправить ще низку клопотань слідчому ФСБ, спрямованих на негайне звільнення Умерова. З огляду на міжнародний суспільно-політичний резонанс, пов'язаний з незаконними діями російської влади в Криму щодо Ільмі Умерова, я закликаю владу України більш рішуче висловитися і діяти в цьому питанні", - додав він.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко назвав ув'язнення Умерова в психлікарні поверненням сталінських часів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram