ГоловнаСуспільствоВійна

Росія не зацікавлена в реалізації Мінська, - Клімкін

"Це повне небажання РФ робити що-небудь у сфері безпеки", - зазначив голова МЗС.

Росія не зацікавлена в реалізації Мінська, - Клімкін
Фото: EPA/UPG

Сьогодні Росія не зацікавлена в тому, щоб Мінських угод з приводу врегулювання ситуації на сході України дотримувалися хоча б в мінімальному обсязі.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін в інтерв'ю російській радіостанції "Эхо Москвы".

"Я вважаю, що Росія сьогодні не зацікавлена в реалізації Мінська. Те, що відбувається сьогодні, - це повне небажання Росії робити що-небудь у сфері безпеки. І я підкреслюю - що-небудь. Це повне небажання проявляти хоча б дещицю відкритості в плані передачі хоча б контролю ОБСЄ на Донбасі, постійне залякування ОБСЄ, збивання дронів, позбавлення ОБСЄ будь-яких способів спостереження за ситуацією. Якщо ви почитаєте останній звіт ОБСЄ, то практично за 100% випадків недопуску відповідальність лежить на на російській стороні (ну якщо хочете, то можете говорити, на стороні Донецька і Луганська)", - сказав Клімкін.

Він також відзначив небажання російської сторони працювати хоча б над моніторингом тієї частини українсько-російського кордону, яка сьогодні не контролюється Україною.

"А через нього (кордон - ред.) йде потік і регулярних військ, і озброєння, і боєприпасів", - підкреслив голова МЗС.

"Тож я згоден з Франком-Вальтером (Штайнмаєром, - ред.), що, на жаль, у сфері імплементації Мінська зроблено набагато менше, ніж хотілося б. Але я підкреслюю, що це небажання саме російської сторони", - зазначив Клімкін.

При цьому він підкреслив важливість продовження переговорів у "нормандському форматі" для подальшого сприяння реалізації Мінських угод.

"Що в нас є, щоб далі сприяти реалізації Мінська? "Нормандський формат" існував весь час. Тільки міністерських зустрічей, якщо я не помиляюся, відбулося 11 чи 12. Тому "нормандський формат" - це можливість скласти, як я дуже сподіваюся, дорожню карту виконання Мінська", - зазначив міністр.

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ РФ заявила про нібито запобігання в ніч на 8 серпня двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" з числа бійців спецпідрозділів Міноборони України. Також у ФСБ заявили, що Крим обстрілювали з материкової частини України. Київ усі звинувачення відкинув.

Під приводом цієї "диверсії" Росія заявила, що виходить із переговорів у "нормандському форматі", а президент Володимир Путін назвав "диверсію в Криму" спробою України зірвати Мінські домовленості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram