ГоловнаСуспільствоЖиття

Freedom House назвала затримання Умерова необґрунтованим

На думку правозахисників, "влада" Криму вдається до радянської практики примусу до мовчання дисидентів.

Freedom House назвала затримання Умерова необґрунтованим
Фото: europexxi.kiev.ua

Міжнародна правозахисна організація Freedom House вважає необґрунтованим затримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Відповідну заяву опубліковано на сайті організації.

"Влада в Криму повинна негайно розслідувати абсолютно необґрунтоване затримання Ільмі Умерова", - заявив Роберт Герман, віце-президент програм надання допомоги в надзвичайних ситуаціях і багатосторонній адвокації.

"Переслідування кримськотатарської культури залишається широко поширеним явищем на півострові, і це сфабриковане затримання повертає нас до радянської практики примусу до мовчання дисидентів шляхом утримання їх в психіатричних лікарнях", - додав він.

Нагадаємо, Умерова затримали в Сімферополі 12 травня цього року. За годину перед затриманням він опублікував на своїй сторінці в фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою в нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Справа проти Умерова базується на відеозаписі його виступу в Києві, де він 19 березня 2016 року декілька разів заявив, що Росія повинна піти з Криму.

Зараз він перебуває в Сімферопольському психо-неврологічному диспансері на примусовій експертизі. 21 серпня його донька повідомила, що стан здоров'я Умерова різко погіршився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram