ГоловнаСуспільствоВійна

Сенцов і Кольченко просять писати їм листи

Правозахисник розповів про умови, в яких утримують українців.

Сенцов і Кольченко просять писати їм листи
Фото: Антон Наумлюк

Засуджені в Росії політв'язні-кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко просять українців писати їм листи.

Про це повідомив координатор українського проекту "Без кордонів" Максим Буткевич, передає

"Крим.Реалії".

Він також розповів про умови, в яких утримують українців.

"Буквально пару днів тому я отримав листа від Саші Кольченка. Він пояснює, що він робить, як йому живеться. Він пише, що фізичного насильства до нього не застосовують, проживання та харчування таке, якого можна очікувати від зони в РФ у тих умовах, у яких він живе. Він дуже багато читає, він залишився собі вірним у цьому, він мені навів список - близько 15 книг, які він прочитав за останній час. Починаючи від Сервантеса і "Кобзаря" і закінчуючи книгами із соціальної психології з тієї бібліотеки, яка є на зоні, де він перебуває. Звичайно ж, психологічно і фізично це дуже непрості умови, тим паче, що ми постійно робимо знижку на те, що всі листи перлюструються", - розповів Буткевич.

Правозахисник також повідомив про умови, в яких перебуває Олег Сенцов.

"Олег теж, наскільки я знаю, намагається триматися молодцем, і там усе добре, але це - зона. Причому, нагадаю, це зона суворого режиму. У Саші Кольченка - 10 років, в Олега - 20", - зазначив Буткевич.

Правозахисник звернувся до всіх українців з проханням писати кримським в'язням, тому що листи для в'язнів Сенцова і Кольченка - єдине джерело інформації про те, що відбувається в навколишньому світі.

Нагадаємо, раніше Сенцов написав лист до співвітчизників, в якому виступив проти свого звільнення будь-якою ціною.

Режисера і письменника Олега Сенцова затримали 11 травня 2014 року працівники ФСБ у Криму. Його звинуватили в скоєнні терористичних актів на півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Режисер назвав справу політичною і сфабрикованою і заявив про застосування тортур. Олег Сенцов відбуває покарання в Якутії.

Кольченка засудили до 10 років колонії нібито за підготовку і скоєння терористичних актів у Сімферополі. На початку березня 2016 року його етапували у виправну колонію №6 Копейська Челябінської області. Російська влада

офіційно визнала Кольченка громадянином України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram