ГоловнаСуспільствоЖиття

"Чорні археологи" знайшли бідон з архівними документами УПА у Тернопільській області

Понад 4 тис. друкованих та рукописних документів забрала СБУ.

Співробітники Служби безпеки вилучили у "чорних археологів" близько 4 тис. архівних документів УПА, які було знайдено на території Тернопільської області.

Про це повідомляє "Сайт міста Тернополя".

Частину документів продемонстрував журналістам на брифінгу 2 серпня начальник управління СБУ Руслан Сторожук. Він повідомив, що двоє "чорних археологів" викопали бідон, заповнений історичними документами. Чоловіки привезли ці матеріали до Чернівців щоб продати їх, але співробітники СБУ переконали їх "у добровільному порядку повернути матеріали".

За словами Сторожука, приблизна вартість цих документів - понад $20 тис.

Фото: 0352.ua

"Серед документів - понад 4 тис. друкованих та рукописних документів. Одна з найбільших цінностей - кліше так званих грошових знаків періоду УПА - бофонів", - зазначив він.

Документи передали для оцінки та аналізу історикам Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. За словами кандидата історичних наук ЧНУ Олега Суровцева, у них ідеться про діяльність УПА періоду 1945-1947 років.

"Ці документи здебільшого не про бойову діяльність, не про військові дії проти радянської армії, а про соціальну, суспільно-політичну роботу, виховну та просвітницьку роботу УПА з населенням. Є й агітаційні матеріали про те, як треба виховувати дітей, є окремі звернення до вчителів, лікарів, студентів", - розповів історик.

Фото: 0352.ua

Фото: 0352.ua

"Серед виявлених матеріалів - статистичні звіти, де описуються настрої населення. Є докладні описи голоду 1946-1947 років на території Тернопільщини. Є статичні дані за загиблими, які померли під час голоду. Окреме питання присвячене виборам у Радянській Україні. Є агітація проти цих виборів, роз'яснення для населення, що ці вибори - фікція, що це вибори без вибору. Також багато матеріалів присвячено внутрішнім питанням та проблемам, які існували в УПА", - додав Суровцев.

Фото: 0352.ua

Нагадаємо, раніше історики виклали у відкритий доступ 380 документів ОУН-УПА з розсекречених архівів КДБ на тему польсько-українського конфлікту у 1942-1947 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram