ГоловнаСуспільствоЖиття

Мінсоцполітики в тестовому режимі запустило реєстр переселенців

Інструмент покликаний допомогу контролювати соцвиплати.

Мінсоцполітики в тестовому режимі запустило реєстр переселенців

З 1 серпня Міністерство соціальної політики в тестовому режимі запустило єдиний реєстр внутрішньо переміщених осіб. Раніше кожен окремий орган соціального захисту адміністративно-територіальної одиниці мав свій реєстр, і працювали вони автономно, через що було неможливо уявити кількість переселенців, місця їхнього перебування, реальний стан виплат.

Про це повідомляють на сайті Мінсоцполітики.

"Єдину інформаційну базу даних ВПО ми запустили поки що в тестовому режимі, - зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева. - Вона дає можливість електронного обліку всіх внутрішньо переміщених осіб. Ми тепер можемо відстежити, якщо, скажімо, переселенець внесений до реєстру у двох управліннях. Це відразу буде видно. Також це дає можливість обміну інформацією між відповідними структурами: Державною прикордонною службою, органами Пенсійного фонду, Службою безпеки України й іншими, для того щоб мати повну інформацію про кожного переселенця, адже під виглядом внутрішньо переміщених осіб можуть маскуватися різні "зацікавлені" особи. Цей реєстр створено для допомоги і правоохоронним органам. Також дані про те, чи перебував переселенець понад два місяці на непідконтрольній Україні території, завдяки єдиному реєстру зможе побачити Державна прикордонна служба".

Рева назвав однією із цілей запуску реєстру боротьбу із псевдопереселенцями.

"Усі ці процеси стають більш контрольованими, і зменшується можливість зловживань. І наше завдання було встановити виплати внутрішньо переміщеним особам, а не тим, хто від імені ВПО намагається їх отримати. До речі, за інформацією Служби безпеки України, яка була надана на початку цього року, більш ніж 400 тисяч громадян, які отримують соціальні виплати, взагалі жодного разу не перетинали лінію розмежування. А за даними Пенсійного фонду, після того, як були зупинені пенсійні виплати, із 460 800 внутрішньо переміщених осіб відновлено виплати 143 тисячам, решті - відмовлено. Очевидно, пенсії виплачувалися на їхні імена, а хто їх насправді отримував, сказати сьогодні неможливо", - додав міністр.

Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики, в Україні налічують близько 1,8 млн внутрішньо переміщених осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram