ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

За 1,5 року медики ПДМШ надали допомогу 7 тисячам бійцям, - Друзенко

Шпиталь зіткнувся з опором МОЗ

За 1,5 року медики ПДМШ надали допомогу 7 тисячам бійцям, - Друзенко
Фото: предоставлено ПДМШ

Медики-волонтери Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ, шпиталь - ред.) ім. М.Пирогова за півтора року надали медичну допомогу понад 7000 бійцям із зони АТО. А два тижні тому ПДМШ спільно з суспільно-політичним рухом Валентина Наливайченка "Справедливість" на ротацію в зону АТО відправили 20 лікарів. Про це під час робочого візиту до Харкова розповів керівник ПДМШ Геннадій Друзенко.

За його словами, медобладнання польового шпиталю дозволяє проводити найскладніші операції бійцям АТО, це допомогло врятувати життя і зберегти здоров'я сотням українських солдатів. "Ми проводили як просте діагностування, так і унікальні операції з протезування судин, завдяки чому за нашими підрахунками 8 кінцівок у солдатів, які виходили з Дебальцевого, було ампутовано. Харківський нейрохірург Олександр Маркін провів складну операцію з імплантації титанової пластини на місце пробитої частини черепа", - розповів Друзенко. Також зараз фахівці облаштовують лікувально-діагностичний модуль. Найближчим часом його передадуть військовим медикам, які зараз несуть службу на передовій. Це вже буде шостий модуль, який у рамках проекту "Армія Гідності" суспільно-політичний рух Валентина Наливайченка "Справедливість" відправить на лінію вогню.

Шпиталь надає безкоштовну медичну допомогу і мирному населенню Донбасу. Мобільні бригади добровольчого польового шпиталю наразі працюють у Попаснянському та Новоайдарському районах, а також на базі 44-ї артилерійської бригади.

За півтора року роботи шпиталю змінилося понад 200 медиків-добровольців, серед яких, окрім українців були громадяни інших країн: Росії, Ізраїлю, Білорусі. Геннадій Гудзенко зазначив, що шпиталю на цей момент доводиться стикатися з матеріальними проблемами: допомога від волонтерів та міжнародних організацій надходить у набагато меншому обсязі, ніж це було у 2015 році. "На щастя, ми зустрілися з Валентином Наливайченком, обговорили спільні цінності, потиснули один одному руки, і перші результати ми бачимо вже сьогодні. Підписали Меморандум про стратегічне партнерство", - розповів Друзенко.

Також, за словами керівника ПДМШ, велику проблему створюють чиновники МОЗ, які замість допомоги шпиталю, намагаються його закрити. "У нас зараз триває дискусія, яка дійшла до рівня Турчинова і Ради національної безпеки і оборони: чи мають право медики-добровольці надавати меддопомогу у військових частинах? МОЗ вважає, що в лікарнях це робити ще можна, а у військових частинах - ні. То що, солдати не люди?" - обурюється Геннадій Друзенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram