ГоловнаСуспільствоПодії

Відбувся всеукраїнський марш протесту проти підвищення комунальних тарифів

Організатори нарахували 30 тисяч учасників.

У середу в Києві представники федерацій профспілок України вийшли на всеукраїнський марш протесту і рушили від парку Шевченка до стін Кабінету Міністрів і Верховної Ради України. Протестувальники заблокували проїжджу частину від Кабміну до Маріїнського парку і зайняли всю площу перед парламентом.

За даними організаторів, в акції взяли участь понад 30 тисяч осіб з 20 регіонів України, які вимагали від влади припинити експерименти над своїм народом і забезпечити українцям гідне життя.

Протестувальники тримали в руках гасла "Нові тарифи вбивають", "Ні тарифному негативу", "Спочатку європейські зарплати, потім європейські тарифи".

Основними вимогами учасників акції протесту є підвищення мінімального прожиткового мінімуму, збільшення зарплати і скасування шокового подорожчання ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

У квітні-червні 2016 року влада ухвалила низку рішень щодо підвищення для населення ціни на природний газ удвічі з одночасним скасуванням пільгової ціни. Також в 1,8-2,2 разу підвищено ціни на опалення і гарячу воду. Крім того, з вересня планується чергове 30%-ве підвищення ціни на електроенергію, що спричинить за собою зростання тарифів на холодну воду.

Крім того, учасники акції звернулися до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з вимогою провести парламентські слухання і публічно пояснити шокові тарифів і гарантії їхньої доступності.

За словами організаторів акції протесту, шокові для простого народу підвищення цін ухвалили без громадських обговорень і переговорів з усіма сторонами процесу. Така практика є прямим порушенням законів "Про професійні спілки", "Про соціальний діалог в Україні", "Про ціни і ціноутворення", "Про житлово-комунальні послуги".

Представники профспілок підкреслили, що це попереджувальна акція і її мета нагадати, що влада в Україні належить народові. Якщо влада ігноруватиме вимоги профспілок, вони ініціюватимуть проведення всеукраїнського страйку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram