ГоловнаСуспільствоЖиття

"Доктор Пі" не з'явився на засідання суду у своїй справі

До суду також не прийшли і адвокати обвинуваченого.

"Доктор Пі" не з'явився на засідання суду у своїй справі
Фото: lvivexpres.com/Ярослав Станчак

Андрій Слюсарчук, відомий як "Доктор Пі", сьогодні, 5 липня, не з'явився на засідання Апеляційного суду Львівської області.

Про це пише Zaxid.net.

У суді мали розглядати апеляцію адвокатів Слюсарчука про скасування вироку про позбавлення волі на вісім років. На засідання суду не прийшли і адвокати обвинуваченого.

"Обвинувачений і адвокати не прийшли на засідання, але написали заяву про відвід судді Оксани Малиновської-Мікич. Це і суддя, власне, на підставі рішення якої 23 червня Андрія Слюсарчука випустили з СІЗО. Ми будемо звертатися в Генпрокуратуру з проханням подати до Верховної Ради клопотання про скасування її недоторканності і арешт, оскільки рішення про зміну запобіжного заходу можна приймати тільки колегіально, а не одноосібно", - розповів адвокат потерпілих Андрій Петришин.

Оскільки засідання суду не може відбуватися без участі Слюсарчука, то його перенесли на 7 липня. З огляду на те, що обвинувачений не з'явився на засідання, то у прокуратури є всі підстави подавати клопотання про зміну запобіжного заходу і повернення його в СІЗО.

За словами Петришина, інформації про те, де саме перебуває Слючарчук, поки що немає, оскільки закордонний паспорт він не здавав, то він може перебувати, зокрема, і за кордоном.

Нагадаємо, Слюсарчука заарештували восени 2011 року. 14 лютого 2014 року Сихівський районний суд Львова засудив його до восьми років позбавлення волі, визнавши його винним за ч. 1 ст. 119 (вбивство через необережність), за ст. 138 (незаконна лікарська діяльність), за ст. 358 (підробка документів, печаток і штампів) і за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Кримінальні справи були порушені на підставі розслідування журналістів газети "Експрес", які з'ясували, що всі дипломи Слюсарчука підроблені, він не має вищої медичної освіти, але при цьому проводив нейрохірургічні операції. Суд визнав "доктора Пі" винним у вбивстві двох людей, хоча розслідування "Експресу" показувало, що на його хірургічному столі загинуло щонайменше 12 осіб.

У квітні 2015 року апеляційний суд залишив вирок без змін, і він набув чинності. Однак у березні Вищий спеціалізований суд за касаційною скаргою захисників скасував постанову апеляційного суду залишити виррок Слюсарчуку чинним і направив справу на новий розгляд. Слюсарчук з того часу перестав вважатися засудженим, до нього застосували запобіжний захід у вигляді арешту. Зараз суд цей запобіжний захід змінив на особисте зобов'язання.

24 грудня 2015 року набув чинності так званий "закон Савченко", згідно з яким кожен день попереднього ув'язнення повинен бути зарахований як два дні основного покарання. За цим законом Слюсарчуку скоротили термін. "Доктору Пі" залишилося відбути ще 1,5 року, але він при цьому отримав право на умовно-дострокове звільнення.

24 червня 2016 року Слюсарчук вийшов на свободу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram