ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Родичам пацієнтів доведеться ще поборотися за допуск у реанімації, - експерти

Лікарі все одно встановлюють тимчасові рамки перебування родичів.

Родичам пацієнтів доведеться ще поборотися за допуск у реанімації, - експерти
Фото: depositphotos.com/Surabky

Наказ Міністерства охорони здоров'я про допуск родичів пацієнтів у реанімації є тільки початком великого бою, оскільки і раніше заборони на доступ не було. Про це сьогодні під час брифінгу в Києві заявила медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катерина Булавінова.

"Є багато людей, які все ще проти. Але наказ сприятиме поліпшенню надання медичної допомоги дітям і дорослим", - говорить Булавінова.

За словами виконавчого директора БФ "Таблеточки" Ірини Литовченко, незважаючи на наказ МОЗ про відкритий доступ у реанімації, лікарі все одно встановлюють тимчасові рамки перебування родичів: наприклад, з 12:00 до 18:00.

"Хочеться, щоб ці умови зникли. Ми дали людям інструмент (наказ МОЗ, - прим. авт.), і тільки від людей залежить, як вони ним скористаються", - говорить Литовченко.

Анастасія Лухіна, співініціатор наказу про допуск до реанімації, радить родичам пацієнтів бути наполегливими, вимагати необмеженого доступу в адміністрації лікарень і писати скарги: "Адже якщо немає скарг і письмових заяв - проблеми не існує".

Нагадаємо, наказ Міністерства охорони здоров'я про відкритий доступ у реанімації №592 набув чинності 29 червня. Над ним працювали громадські організації, батьки пацієнтів, депутати і представники міністерства. У документі зазначено, що заклад охорони здоров'я має забезпечити пацієнтам, які лікуються у ВІТ, право на допуск до них відвідувачів 24 години на добу.

Як повідомив на брифінгу в. о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський, наступного тижня відомство проведе селекторну нараду, на якій керівники обласних управлінь охорони здоров'я отримають директиви з приводу вільного доступу родичів до пацієнтів у реанімаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram