ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Кабміні повідомили про вирішення проблеми з постачанням вакцин

Процес потихеньку пішов, заявив Павло Розенко

У Кабміні повідомили про вирішення проблеми з постачанням вакцин
Фото: dyvys.in

Постачання вакцин, що закуповуються через міжнародні організації, розблоковано, заявив віце-прем'єр Павло Розенко у Верховній Раді.

"Усі закупівлі з вакцин передали на тендери за участю міжнародних організацій. Це правильне рішення, яке усунуло від ухвалення рішень Міністерство охорони здоров'я. Оскільки цей процес в Україні відбувається вперше, ми мали деякі затримки. На сьогодні постачання вакцин та інших лікарських засобів, яке проводилося через міжнародні закупівлі, вже розблоковано. Процес потихеньку пішов. Ми маємо повні графіки постачання. Вже отримали препаратів на приблизно 1 млрд гривень з 2 млрд, на які закупили. У регіони вже доставлено 39%", - заявив він.

За словами Розенка, в крайніх випадках, коли ліки потрібні терміново, переходять "на ручний режим, і потрібні вакцини завозяться через гуманітарну допомогу". У найближчий місяць ситуація покращиться, запевнив прем'єр.

Нагадаємо, через погано продуманий перехід на міжнародні закупівлі лікарських препаратів в Україні виник дефіцит цілої низки життєво необхідних вакцин. Міжнародні організації зіткнулися з тим, що більшість вакцин, які вони закуповують, не сертифіковано в Україні, а процес сертифікації довгий.

16 червня президент Петро Порошенко підписав закон, який встановлює, що зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС медикаменти мають бути сертифіковані в Україні протягом семи днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram