ГоловнаСуспільствоОсвіта

На зарплати вченим не вистачає 600 млн гривень, - Міносвіти

Гриневич закликала збільшити фінансування науки в Україні

На зарплати вченим не вистачає 600 млн гривень, - Міносвіти
Лилия Гриневич
Фото: http://www.sq.com.ua/

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що для погашення заборгованості з заробітної плати вченим необхідно 600 млн гривень.

Про це повідомляє офіційний сайт Міносвіти.

"Тільки за останні роки фінансування науки скоротилося практично вдвічі і на сьогодні життєво необхідно знайти понад 600 млн грн для дофінансування заборгованості з виплати зарплати", - зазначила Гриневич.

За її словами, міністерство також має намір активно використовувати кошти міжнародних програм.

"Ми ратифікували участь України в програмі "Горизонт-2020" і нам важливо, щоб наші вчені навчилися застосовувати ці програми і брати в них участь. Але, хочу ще раз зауважити: щоб наші вчені повноцінно увійшли в ці програми, їм також необхідно мати належне фінансування і від держави, тому що вони мусять входити туди не з голими руками та інтелектуальним потенціалом, а з обладнанням і вже готовими напрацюваннями", - заявила Гриневич

За її словами, не можна говорити про стратегічне значення науки в країні, в умовах, коли вона недофінансована.

"Тому я поділяю вимогу вчених - фінансування науки потрібно збільшити", - підкреслила міністр освіти.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що необхідно розробити стратегію реформування наукової сфери, яку буде покладено в основу держбюджету.

У квітні близько тисячі наукових співробітників мітингували біля Кабміну з вимогою забезпечити фінансування української науки. Багато з них вже кілька місяців не отримують зарплату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram