ГоловнаСуспільствоВійна

Україна закликала Контактну групу розслідувати всі обстріли у зоні АТО

За червень по позиціях ЗСУ було випущено 3340 мін і артснарядів

Україна закликала Контактну групу розслідувати всі обстріли у зоні АТО
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилася зустріч Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі. Під час зустрічі українська сторона констатувала, що ситуація в зоні АТО не покращується, а навпаки радикально погіршується, а кількість обстрілів з кожним днем збільшується.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер у Фейсбуці.

"З 1 по 15 червня 2016 року по позиціях ЗСУ було випущено 3340 мін і артснарядів, в тому числі і великих калібрів, заборонених Мінськими угодами. Бойові дії далі руйнують інфраструктуру Донецької і Луганської областей, в тому числі і щойно відновлені об'єкти залізниці. Представники ОРДЛО, як і раніше, обстрілюють населені пункти - сьогодні вночі під вогнем була Красногорівка", - написала вона.

У зв'язку з цим Україна запропонувала негайно розслідувати всі останні випадки обстрілу. Таке завдання підгрупи з безпеки спільно з представниками СЦКК.

На засіданні підгрупи з гуманітарних питань України жорстко поставила питання про звільнення заручників - як тих, хто перебуває на окупованій території, так і тих, кого утримують в Росії.

"Напередодні ми знову передали списки людей для обміну в форматі "25 на 50". Українська сторона вимагає від представників ОРДЛО назвати точне місцезнаходження наших людей - це ключова проблема в процесі звільнення незаконно утримуваних осіб", - підкреслила Оліфер.

Крім того, Україна ініціювала проведення на не підконтрольній Києву частині Донбасу спеціального дня, коли родичі змогли б провідати полонених, які перебувають у заручниках у бойовиків. За словами Оліфер, таке відвідування може статися під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Наступне засідання Контактної групи заплановано на 29 червня.

Нагадаємо, обмін полоненими в форматі 25 на 50 (25 утримуваних в "ДНР" людей на 50 сепаратистів, затриманих в Україні) мав відбутися ще в кінці квітня, але був зірваний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram