ГоловнаСуспільствоПодії

ФСБ провела обшук у волонтера з Дніпра, яка прибула до Криму провідати матір

У Кримській правозахисній групі заявили, що волонтерові може загрожувати кримінальне переслідування.

ФСБ провела обшук у волонтера з Дніпра, яка прибула до Криму провідати матір

У волонтера з Дніпра Наталії Ващенко, яка прибула в окупований Крим провідати матір, співробітники ФСБ Росії провели обшук.

Про це волонтер повідомила Кримській правозахисній групі.

За словами Ващенко, силовики під час обшуку житла матері забрали її особистий ноутбук і погрожували їй арештом. Обшук проводили в четвер 2 червня в Керч.

"У будинок до матері о 8-й ранку 2 червня увірвалися люди. Їх було шестеро. Вони були в цивільному, один із них показав посвідчення співробітника ФСБ і постанову суду на огляд квартири. Постанову видала суддя Кузьміна з Керченського міського суду. Силовики привели з собою двох понятих. Одна з понятих - голова нашого житлового кооперативу. Силовики погрожували зламати двері і застрелити мою собаку", - повідомила Ващенко.

Вона також зазначила, що після обшуку співробітники ФСБ забрали її ноутбук, який вона привезла з Дніпропетровська, ноутбук її мами, жорсткі диски зі старого комп'ютера, який не працює. Під час обшуку знайшли два сувенірні українські шеврони, один із них - УПА, і маленький прапорець "Правого сектору". Після цього, за словами Ващенко, її відвезли для дачі пояснень у ФСБ.

"Ніяких документів про обшук і затримання на руки мені не дали. Сказали наполегливо, що повинна поїхати з ними. Про те, що я можу відмовитися, мене не попередили. Там, на Леніна, 8, я провела більше 2-х годин. Питали, чи була в АТО, чому доглядала за пораненими в госпіталі Дніпропетровська, як ставлюся до того, що Крим тепер російський, чому в мене в друзях на Фейсбуці є українські військові-кримчани", - повідомила волонтер.

Ващенко також зазначила, що співробітники ФСБ заявили, що їй не можна виїжджати з Криму, при цьому ніяких копій документів їй не дали. Вилучену техніку пообіцяли повернути через 10 днів. Співробітники ФСБ сказали їй, що протягом десяти днів після проведення перевірки і визначать її "подальший статус".

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник вважає, що українській активістці і волонтеру може загрожувати кримінальне переслідування.

"З огляду на практику роботи ФСБ у Криму і те, що в Наталії знайшли шеврони УПА і символіку "Правого сектору"(нехай і сувенірні), а також фотографії в соціальних мережах з українського військового госпіталю, то їй цілком може загрожувати кримінальна справа за "терористичною статтею" або шпигунство в рамках Кримінального кодексу РФ", - сказала Скрипник.

Експерти Кримської правозахисної групи переконливо просять громадян України, які проживають у Криму або їдуть туди на якийсь час, не забувати про заходи особистої і інформаційної безпеки. Фотографії в соціальних мережах (наприклад, з українськими військовими або добровільними батальйонами, символікою УПА, ОУН, "Правого сектору" і т.д.) можуть стати приводом для обшуку або затримання.

Нагадаємо, напередодні кримський суд засудив учасника Майдану до 10 років колонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram