ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ виклала переговори французького терориста

Якийсь Муто хотів влаштувати теракти через невдоволення напливом мігрантів.

СБУ виклала переговори французького терориста

Служба безпеки України оприлюднила фрагменти розмов громадянина Франції, затриманого за підозрою в підготовці терактів під час Євро-2016.

На записі француз,  якого титровано як Муто, говорить по-англійськи з якимсь громадянином України.

ЗМІ з'ясували, що затримано - 25-річного Грегуара Муто, фахівця з осіменіння корів, вихідця із містечка Бар-ле-Дюк у Лотарингії. Останнім часом він жив у селі Нан-ле-Петі, що нараховує менш як сто жителів. За даними газети Daily Mail, Муто ненавидить іммігрантів, дотримується неонацистських поглядів, а метою його нападів мали стати мусульмани й іудеї.

На сайті СБУ також викладено історію затримання француза. Він потрапив у поле зору контррозвідників у грудні минулого року. Під час перебування на сході України француз намагався встановити контакти з українськими військовими під приводом волонтерської допомоги.

Француз негативно висловився про локальну політику свого уряду стосовно мігрантів.

У квітні 2016 року терорист знову прибув в Україну і під контролем СБУ протестував зброю і вибухівку. Француз отримав тут п'ять автоматів Калашникова з 1080 патронами на ствол, два протитанкові гранатомети РПГ-7 з 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу, 100 електродетонаторів та 20 балаклав. Передача контролювалася СБУ

Зброю і вибухівку зловмисник разом зі спільниками планував використовувати для одночасного підриву мостів і автобанів у різних регіонах Франції. Іншими об'єктами терактів повинні були стати офіс державної компанії, яка управляє збором податків, мусульманська мечеть, єврейська синагога і громадські установи, залучені до проведення ЧЄ-2016.

Також терорист намагався знайти людей, які зможуть контрабандою переправити засоби ураження через український кордон за винагороду в три тисячі євро. Не знайшовши перевізника, він вирішив зробити це сам.

Наприкінці травня співробітники СБ України спільно з прикордонниками затримали француза в пункті пропуску «Ягодин-авто» при спробі контрабандно перевезти через державний кордон зброю і вибухівку.

Зловмиснику повідомлено про підозру за ст. 201 (контрабанда), 258 (терористичний акт), 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram