ГоловнаСуспільствоОсвіта

10 вузів прийматимуть абітурієнтів із Криму без українських документів про освіту

Випускники зможуть поступити, маючи на руках російські документи.

10 вузів прийматимуть абітурієнтів із Криму без українських документів про освіту
Фото: Макс Требухов

Десять українських ВНЗ прийматимуть абітурієнтів із Криму, які не мали змоги отримати українські документи про освіту.

Про це на прес-конференції, організованій проектом Free Crimea та Інститутом Горшеніна, сказав керівник Таврійського національного університету Володимир Казарін.

"Сьогодні будуть оголошені 10 вузів, які покриють усі можливі спеціальності, які можуть цікавити кримчан. Там буде один політехнічний інститут, один авіаційний, один профільний юридичний, інженерів водного транспорту. Я можу таємницю виказати, що медичний буде з Миколаєва. Загалом міста від Львова до Дніпропетровська. Це дозволить за будь-якого зацікавлення обрати ВНЗ", - зазначив він.

Казарін шкодує, що зробили це дуже пізно, безпосередньо перед вступною кампанією.

Він наголосив, що в ці ВНЗ будуть приймати дітей з російськими документами, які видають на окупованому півострові. "Можна подумати, що ці діти винуваті в тому, що їм видали такі паспорти чи документи! На момент цього референдуму так званого були неповнолітніми, взагалі в цьому не брали участі. Вже хто-хто в цьому не винен, то це вони. Дорослі це допустили", - сказав Казарін.

Щоб зняти таке обмеження, Україна ввела поняття освітньої декларації, куди переносять відомості з документів російського зразка. При цьому самі російські документи після цього не знадобляться.

Зовнішнє незалежне оцінювання не знадобиться. "Замість ЗНО вони складають українську мову і українську історію як державну підсумкову атестацію і складають іспит за профілем", - розповів Казарін.

Професор підкреслив, що Україна ще повинна зробити таку систему, щоб випускники могли зробити все це за один виїзд на материкову частину держави, щоб ними не зацікавилася окупаційна влада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram