ГоловнаСуспільствоВійна

Лавров: спостерігачів ОБСЄ можна озброїти пістолетами

Росія згодна на поліцейську місію лише лінії фронту.

Лавров: спостерігачів ОБСЄ можна озброїти пістолетами

Росія згодна з тим, щоб спостерігачі ОБСЄ на Донбасі були озброєні пістолетами.

Про це повідомив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в ефірі російського ТБ в суботу.

"Пістолети для самооборони. Ця практика має місце. Можна вважати, що це елемент поліцейських функцій, але, перш за все, це охорона і моніторинг непорушення лінії відведення та місць складування", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що йдеться виключно про лінії розмежування між українською армією і бойовиками "ДНР" та "ЛНР".

"Ми сказали, ми будемо готові, якщо це допоможе справі, погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ ось ця додаткова група спостерігачів, які будуть контролювати лінію розмежування в місцях складування важких озброєнь, мала право носити особисту зброю. Ми на такий компроміс готові, справа за іншими нашими партнерами", - сказав Лавров.

"Що стосується виходу на межі з Російською Федерацією республік всередині України (йдеться про території, окуповані бойовиками "ДНР" та "ЛНР", - LB.ua): якщо українці домовляться з Донецьком і Луганськом, то заради бога. Але це повинна бути саме домовленість з ними, оскільки вони, звичайно, не забули погрози, що звучали і продовжують звучати з Києва, що "це бандити, терористи, злочинці, місце їм у в'язниці, і ніколи в житті керівники нинішніх республік не розглядатимуться українцями як прийнятні партнери, а тим більше учасники виборів", - додав Лавров.

Нагадаємо, введення поліцейської місії на Донбас - одна з основних умов проведення місцевих виборів на Донбасі. ОБСЄ готова реалізувати ідею розміщення місії, якщо всі сторони з цим погодяться.

Раніше Росія виступала категорично проти збройної місії. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав проблему безпеки надуманою і заявив, що беззбройних спостерігачів ОБСЄ буде досить для голосування.

Після чергових переговорів у "нормандському форматі" президент РФ Володимир Путін заявив, що РФ згодна на розміщення збройних спостерігачів, але, як пізніше уточнили в Кремлі, лише на лінії фронту.

1 червня заступник голови АП Костянтин Єлісєєв повідомив, що за підсумками чергових "нормандських" переговорів російська сторона погодилася на розміщення збройних спостерігачів. Однак, за його словами, деталі поки що не обговорювалися. Консультації з цього питання повинні початися найближчим часом у Відні на рівні постпредів країн "нормандської четвірки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram