ГоловнаСуспільствоЖиття

Екологічні поліпшення в Запоріжжі додають оптимізму, - міністр

Семерак відвідав основні об'єкти модернізації виробництва комбінату "Запоріжсталь".

Екологічні поліпшення в Запоріжжі додають оптимізму, - міністр
Остап Семерак
Фото: Макс Требухов

Міністр екології Остап Семерак під час візиту на комбінат "Запоріжсталь" позитивно оцінив перспективи поліпшення екологічної ситуації в Запоріжжі.

"Те, що ми бачили на "Запоріжсталі", додає певного оптимізму - це позитивні речі, які ведуть до зменшення викидів. Проте дорога, якою ми разом повинні пройти для поліпшення екологічного і природного середовища в Україні, - надто велика. Ми маємо Тристоронній договір, який існує між "Запоріжсталлю", міністерством і органами місцевого самоврядування. Цей договір є дуже амбітним, дуже фінансово ємним, але він націлений на поліпшення екологічної ситуації не тільки в Запоріжжі, а й у цілому регіоні. Ми повинні підтримувати одне одного, кожну сторону нашої спільної роботи, щоб ми не випадати з графіка, а ще випереджати його", - заявив він під час візиту на підприємство.

Міністр відвідав основні об'єкти модернізації виробництва комбінату: зокрема газоочистки агломашин, які вже працюють. Він також побував на лінії соляно-кислотного травлення в цеху холодної прокатки.

Реалізація цього екологічного проекту дозволила повністю виключити викиди випарів сірчаної кислоти і скидання промислових вод у річку Дніпро.

"Кожна оновлена система аспірації, газоочищення при модернізації оснащується датчиками безперервного автоматичного контролю, всі показники фіксуються. Динаміку викидів і ефективність роботи газоочистки можна спостерігати в онлайн-режимі. Це дозволяє нам ефективно вибудовувати технологічний процес і зменшувати негативний вплив на навколишнє середовище. Ми впроваджуємо кращі світові практики", - зазначив гендиректор ПАТ "Запоріжсталь" Ростислав Шурма.

Комбінат "Запоріжсталь" далі реалізує проект екологічної модернізації аглофабрики: веде активне будівництво газоочисток агломашин №5-6. Інвестиції комбінату в установлення нових газоочисних систем на всіх шести агломашинах аглофабрики складуть більш ніж 870 млн грн.

У пріоритеті екологічної модернізації комбінату - зниження частки викидів, які негативно впливають на довкілля: пилу, сірчистого ангідриду (SO2), інших викидів.

В екологічну модернізацію ПАТ "Запоріжсталь" за останні три роки інвестовано близько 4 млрд грн: 2012 року комбінат вклав у модернізацію виробничих потужностей близько 486 млн грн, 2013 року - понад 553 млн грн, 2014 року - близько 1,6 млрд грн, 2015-го - 1,3 млрд грн.

Нагадаємо, 29 травня меткомбінат "Запоріжсталь", що входить у групу "Метінвест", отримав офіційне повідомлення від "Запоріжжяобленерго" про відключення подачі електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram