ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти протестували проти знесення будівлі на Дмитрівській у Києві

Знесення 100-річного будинку вже майже завершено

Сьогодні активісти протестували проти знесення будівлі за адресою вул. Дмитрівська, 60 у Києві. Знесення будівлі в цей час тривало, на тротуар падала цегла і каміння.

Як повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій, одна цеглина мало не влучила у жінку, яка заходила в під'їзд сусіднього будинку.

- Зупиніть правопорушення! - кричала активістка на патрульних поліцейських, які приїхали на виклик. Її колега погоджувався та просив застосувати проти будівельників зброю.

Після цього поліція припинила роботи зі знесення будівлі. Серед правоохоронців, які приїхали на Дмитрівську за викликом, наш кореспондент впізнав сумнозвісного Вадима Гумена.

Після того, як небезпечні роботи вдалося зупинити, присутні почали чекати забудовника з дозвільними документами на знесення. Замість цього приїхав слідчий поліції Шевченківського району Києва, який сказав, що не бачить підстав для припинення робіт чи арешту будівельників, і теж запропонував дочекатися забудовника з документами.

Поки забудовник віз документи поліцейським, активісти за допомогою мегафона закликали перехожих протестувати проти знесення будівлі.

Станом на 12:00 забудовник так і не з'явився.

Будинок на Дмитрівській, 60 визнали аварійним ще у 2003 році. За оцінкою міста, йому загрожував швидкий обвал, тому у 2004 році звідти виселили мешканців (вони отримали квартири на околиці Києва) і віддали будівлю під знесення компанії "Інвестбуд-3000".

Питання історичної цінності при цьому не обговорювалося, тому що чотириповерховий будинок 1917 року не є пам'яткою архітектури і, відповідно, не охороняється законом. Активісти стверджують, що такий статус у будівлі був, але його зняли.

LB.ua відправив інформаційний запит в Управління з охорони культурної спадщини КМДА, щоб дізнатися, наскільки законно проводиться знесення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram