ГоловнаСуспільствоВійна

Набув чинності вирок російським грушникам Єрофєєву і Александрову

Згідно із "законом Савченко", спецпризначенці вже відбули майже два роки ув'язнення

Набув чинності вирок російським грушникам Єрофєєву і Александрову
Фото: Тарас Спивак

Набув чинності вирок російським військовослужбовцям Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії капітану Євгену Єрофєєву і сержанту Олександру Александрову - 14 років позбавлення волі, винесений 18 квітня Голосіївським районним судом Києва.

Оскільки перекладену на російську мову копію вироку засудженим вручили 22 квітня, то саме із цієї дати відраховується термін для оскарження. 30-денний термін, протягом якого можна було подати апеляцію, минув 23 травня. Оскільки ні адвокати підсудних, ні потерпіла сторона, ні прокуратура не оскаржили вирок до цього числа, він набув чинності.

Згідно з вироком, суд визнав Єрофєєва й Александрова винними у веденні агресивної війни, сприянні діяльності терористичної групи і в здійсненні теракту.

При цьому суд виправдав їх і зняв звинувачення в контрабанді зброї і незаконному поводженні зі зброєю та боєприпасами, а також у порушенні порядку в'їзду на тимчасово окуповані території України. Крім того, суд постановив конфіскувати майно засуджених. Також суд постановив стягнути з них вартість проведених експертиз у розмірі 12 962 гривні з кожного.

Згідно із "законом Савченко", суд зарахував один день попереднього ув'язнення як два дні основного покарання, тобто Єрофєєв і Александров відбули вже майже два роки ув'язнення.

Нагадаємо, Єрофєєва й Александрова затримали українські військові під час бою в районі селища Щастя Луганської області 16 травня 2015 року. Під час цієї сутички загинув український військовий Вадим Пугачов.

Єрофєєв і Александров стверджують, що не є діючими військовослужбовцями Збройних сил РФ, і наполягають, що перебувають у лавах "народної міліції ЛНР".

Голосіївський райсуд Києва почав розглядати справу проти Єрофєєва і Александрова в листопаді 2015 року.

У березні президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова обміняти Александрова і Єрофєєва на депутата Верховної Ради, льотчицю Надію Савченко, засуджену в Росії до 22 років в'язниці.

Учора, 22 травня, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко анонсувала до кінця травня позитивні новини з приводу Савченко, а також ще двох українських політв'язнів в РФ - Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram