ГоловнаСуспільствоЖиття

Чубаров попередив про можливі провокації в Криму 3 травня

Голова Меджлісу назвав імена кримських татар, кого утримують російські слідчі і ФСБ

Чубаров попередив про можливі провокації в Криму 3 травня
Фото: Сергей Нужненко

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що 3 травня у тимчасово окупованому РФ Криму маріонеткова влада проводитиме Хидирлез.

Про це Чубаров написав у Facebook.

"Директивні рознарядки на обов'язкову участь у "святі" не оминули нікого - ні школи, ні ВНЗ, ні бюджетні організації. Власне, цілі окупантів і жменьки холуїв, що їм прислужують, очевидні - створити гламурну телевізійну картинку з безлічі співаючих/танцюючих і ... людей, які жують, щоб потім розповісти всьому світу про те, наскільки, мовляв, добре живеться в Криму кримським татарам", - вважає голова Меджлісу.

За його словами, офіційний Меджліс кримських татар спробував провести Хидирлез у травні 2014 року. Тоді свято було скасовано через заборону окупаційної влади на в'їзд лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва до Криму, оголошеного йому вдень 2 травня в московському аеропорту "Шереметьєво", куди він прилетів із Києва, прямуючи до Сімферополя.

Тоді тисячі кримських татар, включаючи членів Меджлісу, делегатів Курултаю кримськотатарського народу попрямували в бік Чонгара, на адміністративний кордон між материковою Україною і Кримом, для зустрічі Мустафи Джемілєва і супроводження його на рідну землю, нагадав Чубаров.

Як зазначає голова Меджлісу, за минулі 2 роки російські окупанти та їхні прислужники жорстоко порушили права людини і права кримськотатарського народу - корінного народу Криму. Силоміць викрадено десятки молодих кримських татар, деякі з яких згодом знайдені убитими, долі інших невідомі.

Також Чубаров назвав імена кримських татар, кого утримують російські слідчі і ФСБ:

- Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 29 січня 2015 року)

- Рустем Ваїтов (з 23 січня 2015 року)

- Руслан Зейтуллаєв (з 23 січня 2015 року)

- Нурі Примов (з 23 січня 2015 року)

- Ферат Сайфуллаєв (з 2 квітня 2015 року)

- Алі Асанов (з 15 квітня 2015 року)

- Мустафа Дегерменджі (з 7 травня 2015 року)

- Муетдін Алівапов (з 23 січня 2016 року).

- Рефат Алімов (з 18 квітня 2016 року)

- Арсен Джепаров (з 18 квітня 2016 року)

- Емір-Усеїн Куку (з 11 лютого 2016 року)

- Енвер Бекіров (з 11 лютого 2016 року)

- Муслім Алієв (з 11 лютого 2016 року)

- Вадим Сірук (з 11 лютого 2016 року).

"Немає сумніву в тому, що вже в перші хвилини Хидирлезу російські ЗМІ оперуватимуть десятками тисяч учасників", - додав Чубаров.

Нагадаємо, 26 квітня, підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Поклонська, яка і була ініціатором процесу, заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною.

Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу вирішили перенести в Київ.

Раніше, 13 квітня, "прокуратура" Криму призупинила діяльність Меджлісу. 18 квітня Мін'юст РФ вніс Меджліс до переліку екстремістських організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram