ГоловнаСуспільствоВійна

Турчинов: обстріл Оленівки вівся з підконтрольної "ДНР" території

Секретар РНБО назвав точні координати місця, з якого стріляли.

Турчинов: обстріл Оленівки вівся з підконтрольної "ДНР" території
Фото: EPA/UPG

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що обстріл Оленівки, через який загинули четверо цивільних осіб, бойовики "ДНР" здійснили для провокації.

Як сказано в заяві Турчинова, є кілька непрямих доказів цього: напередодні в Донецьк прибула група російських кореспондентів, які відразу після обстрілу організували пряму трансляцію з Оленівки; з 26 квітня бойовики штучно створювали черги на виїзді з Оленівки; один з ватажків "ДНР" Едуард Басурін заздалегідь попереджав про можливість обстрілу КПП в Оленівці.

"На підставі неспростовних фактів і свідчень місцевих жителів стає чітко зрозуміло, що обстріл мирних жителів здійснювався з району фільтрувальної станції поблизу населеного пункту Ясне (північно-західна околиця Докучаєвська (47°47'28.7" 37°37'59.4")), яка розташована на підконтрольній бойовикам території на відстані близько 4 км від місця трагедії", - йдеться в заяві.

Також Турчинов наводить кілька доказів на користь того, що ЗСУ не причетні до обстрілу.

По-перше, українські та російські спостерігачі СЦКК не фіксували жодного обстрілу Оленівки з боку ЗСУ в ніч проти 27 квітня. По-друге, за останній місяць українські військові взагалі ні разу не застосовували артилерію в цьому районі.

"Тож наведені факти спростовують звинувачення російських пропагандистських ЗМІ в нібито причетності підрозділів Збройних Сил України до загибелі людей у Оленівці і, відповідно, свідчать про здійснення комплексу провокаційних дій і кривавого теракту з боку російських окупаційних військ і незаконних збройних формувань з метою дискредитації сил АТО і інформаційного прикриття подальшої військової ескалації конфлікту", - вважає Турчинов.

Нагадаємо, в Оленівці розташовано пропускний пункт сепаратистів, через який люди виїжджають із "ДНР" на контрольовану Україною територію. У ніч на 27 квітня тут загинули четверо цивільних. ОБСЄ назвала причиною їхньої загибелі артилерійський обстріл із південно-західного напрямку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram