ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ оголосила про припинення спалаху поліомієліту в Україні

Передача вірусу припинилася, але є ризик нового спалаху

ВООЗ оголосила про припинення спалаху поліомієліту в Україні
Фото: stoppolio.in.ua

Незалежна моніторингова місія Всесвітньої організації охорони здоров'я оголосила про припинення спалаху поліомієліту в Україні.

"Наш висновок такий: передача вірусу поліомієліту в Україні, найімовірніше, припинилася", - заявив у четвер на брифінгу координатор місії Патрік О'Коннор. При цьому він додав, що через прогалини в імунізації в системі охорони здоров'я України є ризики нового спалаху вірусу.

Моніторингова місія ВООЗ з оцінки реагування на спалах поліомієліту працювала в Україні з 16 квітня.

Нагадаємо, спалах поліомієліту було зафіксовано в Закарпатській області наприкінці серпня 2015 року. У зв'язку з цим міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі підписав наказ про початок вакцинації проти поліомієліту, яку провели у три раунди восени-взимку.

Вакцини проти поліомієліту Україна отримала від ЮНІСЕФ.

Поліомієліт - це високозаразне захворювання, викликане поліовірусом. Хвороба вражає нервову систему і може викликати параліч або навіть смерть. Дикий поліовірус потрапляє в організм через рот з водою або їжею, забрудненими фекаліями зараженої особи. Вірус розмножується в кишечнику і виділяється з фекаліями зараженої особи, через які може передаватися іншим людям.

Поліомієліт вражає головно дітей у віці до 5 років. В одному випадку з 200 поліомієліт призводить до невідворотного паралічу (зазвичай ніг). Серед паралізованих осіб 5-10% помирають через параліч дихальних м'язів. Ліків від поліомієліту не існує. Поліомієліту можна запобігти лише за допомогою імунізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram