ГоловнаСуспільствоВійна

Нуланд: США не наполягали на проведенні виборів на Донбасі в липні

Американці, як і раніше, вимагають повернення суверенітету України над окупованими районами.

Нуланд: США не наполягали на проведенні виборів на Донбасі в липні
Виктория Нуланд
Фото: yes-ukraine.org

Помічниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що на вчорашній зустрічі з депутатами не називала жодних дат проведення виборів на Донбасі.

Про це вона сказала на брифінгу в середу на прохання прокоментувати вчорашню заяву нардепа Вікторії Войціцької з "Самопомочі".

"Це повідомлення про нашу вчорашню зустріч з Радою абсолютно неточне. Ми не називали конкретних дат для проведення виборів. Ми чітко дали зрозуміти, що проведення виборів відповідно до Мінських угод вимагає достатньої безпеки, доступу ОБСЄ, можливості кандидатів балотуватися і можливості громадян зустрічатися з ними. Це прописано в Мінських угодах, це є логічними вимогами для будь-якої країни", - заявила Нуланд.

Помічниця держсекретаря також розповіла про підсумки своєї зустрічі з президентом Петром Порошенком і головою МЗС Павлом Клімкіним. "Щодо миру і безпеки в Україні, ми підтвердили президентові Порошенку і міністрові закордонних справ Клімкіну, що президент Обама, як і раніше, хоче бачити виконання Мінських угод у повному обсязі і відновлення українського суверенітету на Донбасі в повному обсязі", - заявила вона.

Нуланд зазначила, що також мала можливість поговорити з Порошенком і Клімкіним про зустріч Обами і канцлера Німеччини Ангели Меркель в Ганновері, а також переговори Обами, Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і прем'єра Італії Маттео Ренці, на яких обговорювали українське питання. За її словами, світові лідери згодні, що санкції проти Росії повинні залишатися чинними, поки "вона не виконає всіх своїх мінських зобов'язань".

Одним з підсумків ганноверської зустрічі Обами і Меркель стало рішення США активізувати власні дипломатичні зусилля для виконання Мінських угод, додала Нуланд.

За її словами, позиція США полягає у відновленні безпеки і забезпеченні доступу спостерігачів ОБСЄ в усі точки Донбасу, повернення заручників, у підготовці "справжніх українських виборів на Донбасі згідно з міжнародними стандартами і вашою Конституцією", виведення озброєнь і іноземних військ з території України та повернення Україні контролю над частиною кордону з РФ.

"Кримські" санкції будуть залишатися чинними, поки Крим не повернеться у склад України, додала Нуланд.

Нагадаємо, що ватажок "ДНР" Олександр Захарченко переніс "вибори місцевих голів" на 24 липня 2016 року. У понеділок, 25 квітня, голова німецького уряду Ангела Меркель заявила, що Україна повинна активізувати роботу з підготовки до проведення виборів на Донбасі.

Україна поставила умову, що вибори на Донбасі відбудуться тільки в разі появи на Донбасі поліцейської місії ОБСЄ. При цьому Захарченко заявив, що вважатиме озброєних представників організації інтервентами і накаже вбивати їх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram