ГоловнаСуспільствоВійна

Екс-співробітник МВС, який перейшов на бік окупантів, розповів, як здавав Крим

"Те, що в них автомати Калашникова - то півсвіту з ними ходить... Загалом, дурника довелося корчити..."

Екс-співробітник МВС, який перейшов на бік окупантів, розповів, як здавав Крим
Фото: novayagazeta.ru

Колишній співробітник Міністерства внутрішніх справ України Володимир Мерцалов, який перейшов на бік окупанта, розповів подробиці захоплення Криму російськими військовими.

Про це він розповів в інтерв'ю "Новой Газете".

За словами Мерцалова, він очолював так зване "ополчення" під час захоплення аеропорту в Сімферополі.

"27 лютого моя рота здійснювала захоплення аеропорту Сімферополя... Коли ми оточили аеропорт, до мене підбіг хлопець, як я дізнався згодом, це був Ігор Стрєлков. "Володю, протримайтеся ще трошки. Із Севастополя їде підкріплення", - говорить він мені. Я зовні зберігаю холоднокровність, а сам думаю, що байкери їдуть - ну а хто ще до нас може приїхати?" - розповів Мерцалов.

Через півгодини до аеропорту під'їхали 10 вантажівок із російськими військовими без номерів і розпізнавальних знаків.

"З машини вискочили бійці у "важкому", із сучасною зброєю - оптичні приціли, всі речі. Я підійшов до їхнього командира, підполковника, назвався: "Мерцалов, командир четвертої роти!" - і розплакався. Мені спочатку здалося, що це спецпризначенці ГРУ , а потім з'ясувалося, що це десантники. Вони потім допомагали нам із захопленням Держради і Ради міністрів", - розповів він.

Вранці, коли зарубіжні й українські телеканали почали показувати сюжети про "зелених чоловічків", Мерцалов продовжував усіляко спростовувати, що це російські військові.

"Ну мене допитували: "Це російські війська?" А я відмахувався: "Я звідки знаю? Я ж не експерт. Розпізнавальних знаків у них немає. А те, що в них автомати Калашникова - то півсвіту з ними ходить". Загалом, дурника довелося корчити", - розповів він.

Мерцалов також розповів про захоплення військової частини в Феодосії.

"Я штурмував її в складі російських десантників, на територію частини в'їжджали БТРи. Але тут усе було зрозуміло - офіцерський склад проходив підготовку в США. Це не вигадка заради пропаганди - в Криму це прекрасно знали всі, хто так чи інакше стикався з військовою службою. Контрактники всі були місцевими, тому їх навіть не чіпали. А командування пом'яли, потім я їх шикував у порту, людей 12 їх було. За наказом із центру ми їх усіх відпустили", - сказав він.

Нагадаємо, Росія окупувала й анексувала Крим після незаконного "референдуму" в березні 2014 року.

Влада РФ всіляко заперечувала участь у захопленні кадрових військових. Згодом в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Россия" "Крим. Дорога на батьківщину" президент РФ Володимир Путін уперше зізнався, що особисто віддавав накази про передислокацію підрозділів Збройних сил РФ на суверенну територію України.

Також у РФ завчасно випустили медаль "За повернення Криму" з датою вторгнення - 20 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram