ГоловнаСуспільствоЖиття

Київ викупить земельну ділянку під сквером Небесної Сотні

"Платити за це доведеться всім киянам".

Київ викупить земельну ділянку під сквером Небесної Сотні

Київ викупить земельну ділянку під сквером Небесної Сотні на Михайлівській вулиці.

Про це в інтерв'ю "Українським новинам" сказав секретар Київської міської ради Володимир Прокопів.

"Ділянка під сквером складається з декількох земельних ділянок. Для ділянок, які були в оренді, Київрада скасувала договори оренди - і зараз земля належить місту. Також є ділянка, яка була продана підприємству. Наразі тривають переговори про викуп цієї ділянки для громадських потреб. Експерти проведуть оцінку ділянки, і ми дізнаємося і поінформуємо громадськість про те, скільки це буде коштувати місту", - заявив він.

"Платити за це доведеться всім киянам, оскільки кошти будуть виділені з міського бюджету", - додав Прокопів. Він зазначив, що юридичний департамент зараз вивчає, як провести операцію з мінімальними витратами для держскарбниці.

Сквер Небесної Сотні облаштували 2014 року зусиллями і коштом київських активістів і місцевих жителів. 24 вересня 2015 року частині цієї території надали офіційний статус скверу. На стіні будинку, який розташовано біля скверу, влітку минулого року було намальовано величезне графіті з портретом Сергія Нігояна, першого з Небесної Сотні. Його вбили рівно два роки тому, 22 січня 2014 року.

Землю під сквером розділили на три ділянки: площею 0,2697 га і 0,0266 га, які повернули з оренди, і площею 0,2549 га, який належить ТОВ "Грін Плаза".

Ще в травні 2014 року прокуратура Києва в інтересах КМДА подала позов з вимогою повернути всі три ділянки у власність громади міста. Але протягом листопада 2014 року - квітня 2015 років три судові інстанції пристали на бік забудовника і відмовилися задовольняти позов прокуратури. Потім справу було передано до Верховного суду Києва, який 23 вересня 2015 року скасував усі три постанови і повернув справу на повторний розгляд у Господарський суд Києва.

1 грудня 2015 року відбулося перше засідання суду, на яке не з'явилися представники ні КМДА, ні Київської міськради. Провадження у справі зупинено до 10 травня. До цього часу "Грін Плаза" повинна надати виписку з реєстру прав власності на спірні земельні ділянки, Київрада - рішення про розірвання договору на дві земельні ділянки, а британська компанія GPP Developers (бенефіціар "Грін Плази") - письмові пояснення у справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram