ГоловнаСуспільствоПодії

На Позняках в Києві озброєні "тітушки" застосували газ проти місцевих жителів (оновлено, додано фото)

Поліція затримала одного з організаторів "тітушок"

На озері на вулиці Здолбунівській у Києві, яке планують засипати для подальшої забудови, розгорнулося справжнє протистояння противників забудови і "тітушок".

Як пишуть користувачі фейсбуку у спільноті "Оборона Позняків-Осокорків від тотальної забудови", вранці до місця їхньої безстрокової акції, де було встановлено намети, прибуло кілька десятків "тітушок", біля "Сільпо", яке знаходиться поблизу, вони переодягнулися в будівельну форму і помаранчеві каски та підійшли до активістів. На підмогу до них прибули ще кілька десятків міцних хлопців в повному обмундируванні - чорних масках, касках і бронежилетах, вони нібито представляють ГО "Майдан" і приїхали у кількох камуфльованих автомобілях з однойменними номерами.

"Тітушки" швидко розчистили наметове містечко, відтіснивши при цьому активістів і співробітників патрульної поліції. Вони звільнили проїзд для будівельної техніки, проте місцеві жителі лягли під колеса, не пропускаючи вантажівки.

З іншого боку будівлі "Сільпо" помітили автобус зі співробітниками поліції, проте вони в ситуацію поки що не втручаються. Місцеві жителі просять про допомогу всіх, хто має можливість приїхати на місце протистояння.

(на відео є ненормативна лексика)

Оновлення о 12:40 - Між "тітушками" й активістами сталася сутичка, проти місцевих жителів застосували сльозогінний газ. Одній із жінок стало погано. Періодично виникають бійки, кілька жінок серйозно постраждали.

За словами кореспондента LB.ua, газу на території розпилили дуже багато, усі люди кашляють, у них сльозяться очі - їх намагаються промивати водою. Крім того, у представників ГО "Майдан" у спецобмундируванні помітили зброю, зокрема пістолети.

Місцеві жителі просили поліцію про захист під час напруження протистояння, однак правоохоронці не втручаються, називаючи те, що відбувається, "конфліктом інтересів".

Оновлення о 13:03 - На місце забудови приїхала додаткова будівельна техніка - активісти її блокують, через що на проїжджій частині виник затор. Поліція просить припаркувати вантажівки трохи далі, щоб не блокувати рух на дорозі, проте представники забудовників заявили, що машини зайдуть на ділянку, не дивлячись на громадський спротив.

Нагадаємо, скандал із забудовою ділянки на перетині вулиць Здолбунівської та Григоренка триває з травня минулого року. Тоді засипати озеро не дали активісти і журналісти - у воді гніздилися качки, чайки і водні куріпки, це призвело б до їх неминучої загибелі. Тоді ж забудовник пообіцяв зупинити роботи до закінчення гніздування, досягнення згоди з місцевими жителями і надання усіх дозвільних документів.

У березні на ділянці знову з'явилася будівельна техніка, яка розпочала засипання озера. Це, за словами місцевих жителів, які живуть поблизу будівництва, призвело до підтоплення їхніх домівок, у підвалах яких з'явилася вода. Вони вимагають зупинити незаконні дії і показати дозвільні документи.

Оновлення о 13:30 - Одного з організаторів "тітушок" затримала поліція, тому що він чинив опір. Сутички між учасниками акції тривають досі.

Оновлення о 14.00 - Поліцейські затримали чотирьох захисників озера. Але як повідомляє кореспондент LB.ua, одного мітингувальника вдалося "відстояти" - і правоохоронці його відпустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram