ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Серіалу "Хазяйка" присуджено антипремію за психіатричні "страшилки"

В Асоціації психіатрів стверджують, що через "неоковирний" серіал люди можуть відмовитися від кваліфікованої допомоги.

Серіалу "Хазяйка" присуджено антипремію за психіатричні "страшилки"
кадр из телесериала
Фото: tv.ua

Асоціація психіатрів України визначилася з переможцем першої цього року "антипсихіатричної премії імені Андрі".

Як повідомили LB.ua в асоціації, рішенням журі премію присуджено авторам телевізійного серіалу "Хазяйка" - письменниці Ірині Черновій і режисерові Баті Недічу. Серіал демонстрував телевізійний канал "1+1".

"Як правило, телевізійні серіали не сіють мудрість. Такі особливості жанру. У серіалі "Хазяйка" таких особливостей виявилося надзвичайно багато. Примітивних, відразливих "страшилок". А в результаті - сотні пацієнтів і їхніх родичів не звернуться по допомогу до лікаря, залишаться наодинці з психічною хворобою", - прокоментував вибір журі президент асоціації Семен Глузман.

Антипремія - за аналогією з Ігнобелівською премією - заснована для визначення найбільш яскравої публікації антипсихіатричного змісту в українських мас-медіа. Названа вона на честь французького вченого Н.Андрі, який у 1741 році опублікував трактат під назвою "Ортопедія, або мистецтво запобігати і виправляти в дітях тілесні каліцтва". Відомий тоді своїми новаторськими ідеями Андрі закликав замінити дію ортопедичних протезів, корсетів і т. п. дією тваринних духів, які, вступаючи зсередини, мали б такий самий виправний вплив на тіло дитини. Недосконале тіло, тобто тіло, яке має фізичні вади, цей мислитель уявляв у вигляді сукупності вм'ятин, які можуть бути витиснені зсередини тваринними духами. Докладніше про це можна прочитати в однойменному тексті Семена Глузмана "Премія Андрі".

Вручення премії відбудеться 15 квітня 2016 року о 16:00 у конференц-центрі готелю "Президент" за адресою вул.Госпітальна, 12.

Асоціація психіатрів України буде і надалі моніторити медіапростір України з метою інформування громадськості про дурні і брехливі статті та фільми на психіатричні теми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram