ГоловнаСуспільствоЖиття

У Луганській області відключають від електроенергії школи і дитячі садки, - місцевий депутат

Обленерго стверджує про наявність великої заборгованості.

У Луганській області відключають від електроенергії школи і дитячі садки, - місцевий депутат
Фото: Макс Левин

У Луганській області масово відключають від електроенергії школи, дитячі садки й інші комунальні підприємства.

Про це журналістам повідомив депутат Сєвєродонецької міськради Сергій Шахов, пише

"Апостроф".

«Офіційно обленерго заявляє, що установи заборгували кругленьку суму. Навіть звинувачують у цьому губернатора Луганської області. Однак усі забувають про те, що ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" належить відомому російському олігархові Костянтину Григоришину. Це єдиний розподільник електрики Луганській області, і він все ще не перереєструвався на звільненій українській території. Монополіст на ринку електроенергії Луганської області - російсько-ЛНРівська компанія. Як українські комунальні підприємства повинні платити в ЛНР за використану українську електрику?» - каже Шахов.

На думку депутата, Григоришину вигідно так уникати сплати податків, плюс забезпечувати російським окупантам контроль за енергозабезпеченням усієї області.

«Вважаю, що дії обленерго спрямовані виключно на політичну й економічну дестабілізацію регіону. Не буду стверджувати, які конкретні цілі переслідує Григоришин - змістити діючого губернатора Луганської області Георгія Туку, підірвати довіру до української влади на звільнених територіях, "оптимізувати" податки. Важливо розуміти, що диверсія з боку олігархів якось уже привела до втрати частини територій Луганської та Донецької областей», - пояснює Сергій Шахов.

Депутат переконаний, що ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" необхідно націоналізувати.

«У нинішній ситуації Луганське обленерго може стати першим прецедентом націоналізації олігархічної власності. Причин для цього більш ніж достатньо. Настав той момент, коли дієздатність верховної влади безпосередньо залежить від можливості вплинути на олігархів і змусити їх або відстоювати українські інтереси, або покинути вітчизняний ринок», - вважає Шахов.

«Згідно з аналізом рішень Нацкомісії з тарифів станом на початок 2015-го і початок 2016-го, найбільше зросли тарифи для обленерго, які займаються постачанням електроенергії в зоні АТО. Лідером подорожчання виявилося ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" Костянтина Григоришина. Тариф для1 класу е/е (доставка промисловим споживачам) зріс у 3,6 разу, 2 класу е/е (для населення) - майже вдвічі», - зазначають у депутата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram