ГоловнаСуспільствоВійна

Єврокомісар застеріг Україну від ізоляції Донбасу

Необхідно підтримувати контакти з людьми на окупованих територіях

Єврокомісар застеріг Україну від ізоляції Донбасу
Фото: hub.coe.int

Верховний комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс переконаний, що українській владі слід спробувати мінімізувати ізоляцію Донбасу.

Про це він заявив за підсумками шостого за останні два роки візиту в Україну, передає "Німецька хвиля".

За словами Муйжнієкса, від липня минулого року, коли він востаннє відвідував Донецьк, життя в місті стало спокійнішим, але водночас значно зміцніло відчуття ізоляції.

Єврокомісар пояснює це тим, що більшість гуманітарних і міжнародних організацій втратили можливість працювати на територіях, підконтрольних так званим "ДНР" і "ЛНР". І якщо ще минулого літа на Донбасі паралельно циркулювали українські гривні і російські рублі, то сьогодні 90% грошового обігу там припадає на рубль.

Муйжнієкс переконаний, що українська влада повинна мінімізувати ізоляцію Донбасу.

"Я знаю, що це складно, що не все - в руках України, але необхідно підтримувати контакти з людьми цього регіону, намагатися утримати їхні серця і думки, тому що це буде відповідати інтересам майбутнього покоління українців", - переконаний Муйжнієкс.

Він також висловив стурбованість повідомленнями про призупинення виплат пенсій на непідконтрольних українській владі територіях.

"Наскільки я зрозумів, це було зроблено для того, щоб викрити випадки шахрайства в отриманні пенсій тимчасово переміщеними особами, які насправді такими не є, але багато невинних пенсіонерів через це страждають", - сказав він.

При цьому Муйжнієкс відзначив поліпшення ситуації на пропускних пунктах, особливо з української сторони, де створено комфортні умови для людей, які перетинають лінію розмежування.

Нагадаємо, за даними СБУ, з 1,3 млн вимушених переселенців понад 60% фактично постійно проживають на окупованих територіях Донбасу і не повинні були отримувати пенсії і соцвиплати. 3 березня Пенсійний фонд у Донецькій області почав перевірку переселенців - одержувачів пенсій. На час інспекції виплати припинили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram