ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ закликає відкрити трасу Донецьк-Горлівка для цивільного транспорту

Сторони конфлікту повинні переоцінити ситуацію на Ясинуватському напрямку

ОБСЄ закликає відкрити трасу Донецьк-Горлівка для цивільного транспорту
Фото: Макс Левин

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі закликає обидві сторони конфлікту відвести війська від лінії зіткнення, щоб відкрити трасу Донецьк-Горлівка для цивільного транспорту.

Про це заявив заступник голови місії Олександр Хуг, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сторони конфлікту повинні переоцінити ситуацію на Ясинуватському напрямку і протягом найближчих тижнів відвести війська від лінії зіткнення, щоб звільнити автомобільну трасу Донецьк-Горлівка для руху цивільного транспорту", - заявив Хуг.

Він підкреслив, що рішення про відкриття траси залежить від обох сторін конфлікту.

"Ми спостерігали інтенсивні бойові дії на цій території. Цивільні особи, які користувалися цією трасою, перебували б в зоні ризику. Але я хочу повторити: міркування безпеки не можуть служити виправданням тому факту, що ця траса буде постійно закрита для цивільних осіб, це громадянська траса", - сказав Хуг.

Він також зазначив, що місцеві жителі не повинні страждати від того, що сторони занадто близько підійшли один до одного.

"Протягом найближчих тижнів .. Я не кажу, щоб це сталося завтра. Сторони повинні відвести війська, щоб звільнити трасу. Траса повинна служити інтересам цивільного населення", - зауважив заступник голови СММ ОБСЄ. Нагадаємо, окуповані бойовиками "ДНР" Донецьк і Горлівка залишаються найбільш "гарячими точками" в зоні АТО.

З 3 лютого через обстріли був закритий КПП "Зайцеве" в районі Горлівки. Таке рішення викликало серйозну стурбованість представників гуманітарних організацій. Так, місія ООН попросила відновити роботу КПП "Зайцеве" або відкрити нові безпечні пункти пропуску на окуповану територію. 19 лютого робота КПП була відновлена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram