ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони почало перевіряти інформацію про закупівлю для військовослужбовців неякісної тушонки

Зазначеної в ЗМІ яловичини 1-го сорту ніколи не постачали у військові частини ЗСУ

Міноборони почало перевіряти інформацію про закупівлю для військовослужбовців неякісної тушонки
Фото: mil.gov.ua

Міністерство оборони України почало службові перевірки оприлюдненої у ЗМІ інформації про закупівлю для військовослужбовців неякісних м'ясних консервів (тушонки), повідомляє прес-служба відомства.

Як зазначають, харчування військовослужбовців у Збройних Силах організоване за системою аутсорсингу шляхом надання суб'єктами господарювання послуг харчування, в тому числі постачання продовольства.

"Зазначені відносини діють на підставі договорів, укладених між Департаментом державних закупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони і суб'єктами господарювання. Компанії-аутсорсери постачають весь асортимент продовольства (хліб, м'ясо, крупи, овочі, цукор, сіль, спеції і т.д.), визначений нормами харчування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року №426 (зі змінами)", - сказано в повідомленні.

Водночас Міністерство оборони жорстко контролює якість надання послуг підприємствами, в тому числі стежить за якістю продуктів, які постачають у військові частини. У разі виявлення неякісного продукту представник військової частини складає комісійний акт, за яким фірма повинна протягом доби видалити неякісний продукт або замінити його на інший, який відповідає вимогам, а також сплатити штраф у розмірі 20% добової вартості за кожен встановлений і зафіксований випадок.

Сьогодні військовослужбовцям Збройних Сил постачають тільки м'ясні консерви вищого ґатунку з яловичини, виключно в банках вагою 525 грамів, виготовлені на підставі ДСТУ 4450:2005.

"Згаданих у ЗМІ консервів м'ясних "Яловичина 1-го ґатунку" у фасуванні 340 грамів ніколи не закуповували і не постачали військовим частинам Збройних Сил України", - наголошують у міністерстві.

Нагадаємо, Міністерство оборони оцінило вартість харчування одного військовослужбовця 2016 року в 67 гривень на добу. На початку 2015 року вартість харчування одного військового становила 37 гривень на добу. У держбюджеті на харчування військовослужбовців передбачено 3,5 млрд гривень. Однак значна частина цих коштів може не дійти до військових через непрозорість сфери послуг харчування.

У вересні 2015 року Степан Полторак заявив, що харчування військовослужбовців ЗСУ за стандартами НАТО запровадять на військових полігонах і в зоні проведення АТО, починаючи з 2016 року в рамках експерименту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram