ГоловнаСуспільствоЖиття

У Росії в березні різко зріс попит на мілдронат

Препарат і далі можна вільно купити в аптеках

У Росії в березні різко зріс попит на мілдронат
Фото: grindeks.lv

Продажі в Росії забороненого для прийому професійними спортсменами препарату мілдронат (мельдоній) суттєво зросли, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Латвійська компанія-виробник Grindeks каже, що якщо темпи продажів початку березня утримаються, то за підсумками місяця можна буде говорити про дворазове збільшення попиту.

"Зараз минуло тільки 11 днів від початку березня, тож мої цифри будуть математичною екстраполяцією на місяць. Але якщо така динаміка збережеться, то цифри твердих форм [таблетки] можуть подвоїтися, - розповів Російській службі Бі-бі-сі представник компанії Grindeks у Росії Олександр Кондратьєв. - Йдеться про лютий порівняно з березнем. На ін'єкції попит не зріс, їх призначає лікар".

За його словами, жодного дефіциту не спостерігають - препарат, як і раніше, можна вільно купити в аптеках.

Мілдронат, який виробляє Grindeks, не є унікальним продуктом, існують і дженерики, які вільно продаються на території країн СНД. Незважаючи на це, за словами представника Grindeks Лайли Клявіні, 80% російського ринку все ще займають оригінальні таблетки.

Латвійська компанія-виробник заявила, що, незважаючи на певне зростання попиту, обсягів виробництва вона не збільшувала.

За словами винахідника препарату Івара Калвіньша, він призначений для хворих із проблемами кровопостачання серцевого м'яза через атеросклероз, тромбоз та інші захворювання.

Окрім того, Калвіньш вважає, що підстав для внесення мельдонію в список заборонених препаратів немає, оскільки він не покращує показників спортсменів, а лише "допомагає їм уникнути негативних для серця наслідків у разі перевантажень".

Мілдронат (або мельдоній) опинився в центрі скандалу після зізнання російської тенісистки Марії Шарапової в тому, що вона провалила допінг-тест через вживання цього препарату. Шарапова тимчасово відсторонена від змагань, їй загрожує дискваліфікація на строк до чотирьох років.

Як повідомив у п'ятницю, 11 березня, офіційний представник Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) Бен Ніколс, від початку 2016 року в 99 спортсменів були позитивні допінг-проби на мельдоній (мілдронат).

Мілдронат перебуває в списку заборонених до вживання спортсменами препаратів із січня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram